Πώς μοιάζουν τα σπίτια στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου
Hong Kong
Credit: hongkong.explore/instagram

Το Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγεται στις πιο πλούσιες πόλεις του κόσμου, αλλά είναι επίσης μια μικροσκοπική παράκτια περιοχή που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον τεράστιο πληθυσμό της. Η στέγαση περισσότερων από επτά εκατομμυρίων κατοίκων σε μια έκταση 427 τετραγωνικών μιλίων (1.108 τετραγωνικών χιλιομέτρων) είναι μια πρόκληση που απαιτεί εξαιρετικά ευρηματικές λύσεις, από πολυτελή μικροδιαμερίσματα χτισμένα σε παλιούς σωλήνες αποχέτευσης μέχρι τα μικροσκοπικά σπίτια σε φέρετρα και κλουβιά όπου θα βρείτε τους φτωχότερους της πόλης. Παρόλα αυτά, ανακηρύσσεται σταθερά ως μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζήσει κανείς.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ ήταν το ιλιγγιώδες ποσό των 145.572 HK$ (18,6 χιλ. δολάρια ΗΠΑ/ 14,1 χιλ. λίρες Αγγλίας) ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με το Τμήμα Αξιολόγησης και Εκτίμησης του Χονγκ Κονγκ.

Είναι απίστευτο ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της χρόνιας έλλειψης κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ και της πτώσης της ζήτησης λόγω της απλησίαστης τιμής τους. Στην πραγματικότητα, το Χονγκ Κονγκ είναι μία από τις λιγότερο προσιτές αγορές κατοικιών στον κόσμο.

Παρά το έλλειμμα, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα υπερπολυτελή σπίτια για τους υπερπλούσιους στο υψηλότερο άκρο της αγοράς. Αλλά λόγω του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που ζουν στο Χονγκ Κονγκ, ακόμη και τα μικρά διαμερίσματα είναι απλησίαστα για τους απλούς ανθρώπους.

«Ένας ειδικευμένος εργαζόμενος στον τομέα των υπηρεσιών απαιτεί περισσότερο από 20 φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα για να αγοράσει ένα διαμέρισμα 60 τ.μ.», σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη UBS Real Estate Bubble Index 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ένα πολυτελές διαμέρισμα στο οικιστικό έργο 21 Borrett Road της CK Asset Holdings πωλήθηκε για 459 εκατομμύρια HK$ (59 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ/ 45 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας). Με διαστάσεις 3.378 τετραγωνικών ποδιών, η βαριά τιμή σημαίνει ότι κάθε τετραγωνικό πόδι κόστισε 136.000 HK$ (17,4 χιλ. δολάρια ΗΠΑ/ 13,2 χιλ. λίρες Αγγλίας), θέτοντας ένα νέο ρεκόρ για το ακριβότερο σπίτι ανά τετραγωνικό πόδι στην Ασία.

Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2017, όταν ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων στην ανάπτυξη Mount Nicholson στο The Peak πουλήθηκε για λίγο λιγότερο από 1,2 δισεκατομμύρια HK$ (154 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ/ 116 εκατομμύρια λίρες).

Τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους αγοραστές, η πιο περιζήτητη -και συνεπώς ακριβή- τοποθεσία της πόλης είναι το “The Peak”. Το υψηλότερο σημείο στο νησί του Χονγκ Κονγκ, προσφέρει δροσερή θαλάσσια αύρα και θέα στην πόλη. Αλλά, για το προνόμιο να απολαύσετε τη θέα, μπορείτε να περιμένετε να ξοδέψετε τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα από όσα θα ξοδεύατε για ενοίκιο στο Λονδίνο.

Τα πολυτελή ακίνητα είναι πάντα διαθέσιμα για όσους μπορούν να πληρώσουν, αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πολυτέλεια σε μικρότερη κλίμακα στο Χονγκ Κονγκ.

Η έλλειψη χώρου θα είναι πάντα ένα πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα σπίτι μικροσκοπικό, δεν μπορεί να είναι πολυτελές. Οι εργολάβοι ακινήτων στρέφονται προς τους αρχιτέκτονες για να βοηθήσουν να γίνουν αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια πιο καλαίσθητα και ακριβότερα για την εύπορη πελατεία τους.

Αλλά δεν είναι μόνο οι υπερπλούσιοι που θέλουν να ζήσουν στην πόλη. Υπάρχουν ακόμη πολλοί ντόπιοι – πώς αντιμετωπίζουν λοιπόν το ιλιγγιώδες κόστος στέγασης της πόλης; Οι πολυκατοικίες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή στέγασης για τον μέσο κάτοικο, αλλά μπορεί να είναι στενάχωρες και υπερπλήρεις, ενώ είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τακτικά την υψηλή ζήτηση.

Ακόμη και τα κανονικά διαμερίσματα είναι γενικά πολύ μικρά, ιδίως στις δημοφιλείς κεντρικές περιοχές. Ως μέτρια πολυτέλεια, μπορείτε να περιμένετε ένα μικρό μπαλκόνι, αλλά συχνά η θέα είναι απλά η θέα των γειτόνων σας. Ως επί το πλείστον, οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε στενές συνοικίες και μικρούς χώρους, οπότε είναι ευπροσάρμοστοι όταν πρόκειται για νέες λύσεις στέγασης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί σοκαριστικές εικόνες από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες καταγράφουν κατοίκους να ζουν σε σπίτια που ονομάζονται «φέρετρα» – διαμερίσματα που έχουν υποδιαιρεθεί και έχουν ελάχιστο χώρο για να κινηθούν, πόσο μάλλον για να ζήσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαμένουν σε στενάχωρες συνθήκες όπως αυτή στο Χονγκ Κονγκ.

Τα «διαμερίσματα» είναι συνήθως μεγαλύτερες μονάδες που χωρίζονται σε τόσο μικρούς χώρους που οι διαμένοντες σε αυτά δεν μπορούν καν να τεντώσουν πλήρως τα πόδια τους. Αυτοί οι κλειστοφοβικοί θάλαμοι τείνουν να κοστίζουν στους ενοικιαστές μερικές εκατοντάδες δολάρια το μήνα.

Οι τιμές των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι φτωχότεροι κάτοικοι της πόλης κοιμούνται ακόμη και σε μικροσκοπικά συρμάτινα κλουβιά. Η αχαλίνωτη αύξηση των νέων πολυτελών κατασκευών έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της προσφοράς παλαιότερων, φθηνότερων οικοδομικών τετραγώνων, οπότε ακόμη και αυτά τα απελπιστικά πενιχρά καταλύματα μπορεί σύντομα να εξαφανιστούν.

Η συγκατοίκηση έχει γίνει πλέον συνήθης πρακτική, με εργαζόμενους στον τομέα της οικονομίας και φοιτητές να εγγράφονται σε νέα συγκροτήματα στην πόλη, συνήθως μοιράζοντας τα με τρία έως τέσσερα άλλα άτομα.

Η ανάγκη εξεύρεσης ή δημιουργίας προσιτών χώρων διαβίωσης σε μια τόσο υπερπλήρη αγορά έχει οδηγήσει σε μερικές πραγματικά ευρηματικές λύσεις. Το OPod Tube House είναι ένα παράδειγμα μικροκατοικίας που χρησιμοποιεί απορριπτόμενα υλικά, στην προκειμένη περίπτωση την παλιά αποχέτευση της πόλης.

Το πνευματικό παιδί του αρχιτέκτονα James Law από το Χονγκ Κονγκ, τα νανο-διαμερίσματα Tube House κατασκευάζονται μέσα σε αχρησιμοποίητους τσιμεντένιους σωλήνες νερού, προσφέροντας χαμηλού κόστους σπίτια εκκίνησης για νέους κατοίκους της περιοχής. Αλλά το σχέδιο του Law είναι πιο φιλόδοξο από την απλή παροχή φθηνών κατοικιών για τους ενοικιαστές του.

Ο Law εκτιμά ότι το ενοίκιο θα είναι περίπου 3.000 HK$ (384 δολάρια ΗΠΑ/ 290 λίρες Αγγλίας) το μήνα για τα νανο-διαμερίσματα του Tube House, ωστόσο θα είναι ενοίκιο με διαφορά.

«Περίπου 1.000 HK$ (128 δολάρια ΗΠΑ/ 96 λίρες Αγγλίας) από αυτά θα ήταν τα έξοδα διαχείρισης», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian το 2018. «Οι υπόλοιπες δύο χιλιάδες θα αποταμιεύονταν για λογαριασμό των νέων. Θα επενδύονται με τόκο και στο τέλος της μίσθωσης θα τους επιστρέψουμε τα χρήματα για να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν το επόμενο στάδιο της ζωής τους». Κάθε μονάδα του Tube House διαθέτει ένα κρεβάτι, ένα μίνι ψυγείο, αποθηκευτικό χώρο και ένα μπάνιο μέσα στον άνετο χώρο των 9,3 τετραγωνικών μέτρων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα