Λευκάδα: Το στεριανό νησί σάς περιμένει τον Σεπτέμβριο
H παραλία Μύλος δίπλα στο χωριό Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα.
H παραλία Μύλος δίπλα στο χωριό Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα. Credit: 123RF

Είναι διάσημη για τις τιρκουάζ παραλίες της, τις μαρίνες της, τις νόστιμες φακές Εγκλουβής, την έντονη νυχτερινή ζωή -ιδιαίτερα στο Νυδρί και στη Βασιλική- αλλά και για το γεγονός ότι στο μυαλό πολλών η Λευκάδα, όπως ακριβώς η Εύβοια, είναι δεν είναι… καθαρόαιμο νησί.

Ο λόγος είναι ότι το τέταρτο σε μέγεθος και πληθυσμό νησί του Ιονίου συνδέεται οδικώς με την Αιτωλοακαρνανία με μια γέφυρα μήκους μόλις 50 μέτρων που δρασκελίζει τον πορθμό του Δρεπάνου. Από εκεί και πέρα, όμως, τα πάντα θυμίζουν νησί! Από την «έξω καρδιά» νοοτροπία των κατοίκων και την εγκάρδια φιλοξενία έως τις θαυμάσιες παραλίες και τη σοβαρή τουριστική υποδομή που αφορά κάθε βαλάντιο.

Ανάμεσά τους η βενετσιάνικου «αέρα» γέφυρα των στεναγμών (ή των ερωτευμένων) στην πρωτεύουσα της Λευκάδας..
Ανάμεσά τους η βενετσιάνικου «αέρα» γέφυρα των στεναγμών (ή των ερωτευμένων) στην πρωτεύουσα. Credit: 123RF

Η Λευκάδα, επίσης, διέθετε και διαθέτει πολιτισμό. Απόδειξη, το πλούσιο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα ήδη από την παλαιολιθική εποχή, το περίφημο Πάρκο των Ποιητών δίπλα στο λιμάνι -προς τιμήν ντόπιων πνευματικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων όπως, μεταξύ άλλων, ο Βαλαωρίτης, ο Σικελιανός, ο Δημήτρης Γολέμης και ο ζωγράφος Θεόδωρος Στάμος-, η σπουδαία υπερσύγχρονη μαρίνα, τα παραδοσιακά σπίτια και οι ατμοσφαιρικοί οικισμοί, τα περίτεχνα καμπαναριά, όπως και ο προστατευόμενος από τη σύμβαση Ramsar πλούσιος υδροβιότοπος που περιβάλλει την πόλη της Λευκάδας.

Τα αξιοθέατά της, δε, πολλά και διάφορα. Ανάμεσά τους η βενετσιάνικου «αέρα» γέφυρα των στεναγμών (ή των ερωτευμένων) στην πρωτεύουσα, το φαράγγι στο Δημοσάρι και γενικά η ποικίλη φύση της με πολλές χαράδρες, σπάνια χλωρίδα, πηγές, καταρράκτες και φυσικές πισίνες, αρκετά μονοπάτια για περιήγηση, πεζοπορία ή ορεινή ποδηλασία. Υστερα, είναι και η προϊστορική πόλη Νήρικος, στα 2 χλμ. νότια της Λευκάδας, και η Ιερά Μονή Φανερωμένης που διαθέτει εκκλησιαστικό μουσείο και βρίσκεται επίσης λίγο έξω από την πόλη, δίπλα στο χωριό Φρύνι. Αξιοθέατα λες, ακόμα, το ψαροχώρι Νικιάνα, τον οικισμό Αγιος Νικήτας και το πλατανοσκέπαστο κεφαλοχώρι Καρυά, ψηλά στο βουνό…

Παραλίες για Όσκαρ

Σε ποιον δεν έχει τύχει να θαυμάσει τα τιρκουάζ νερά του νησιού από μια φωτογραφία; Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα και Εγκρεμνοί είναι οι διεθνείς stars, για να αρχίσουμε τη μακρά λίστα. Ολόκληρο το νησί, όμως, διαθέτει πληθώρα από χερσονήσους, ακρωτήρια και όρμους, μικρά όμορφα φιορδ, με φυσικό επακόλουθο πολλές εντυπωσιακές παραλίες.

Η παραλία Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα
Η παραλία Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα. Credit: 123RF

Στο άκρως τουριστικό και… νυκτόβιο Νυδρί, με το άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση στην πλατεία του, επιλέγουμε ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και πολλά θαλάσσια σπορ. Οι περισσότερο περιπετειώδεις τύποι ας τραβήξουν στα δυτικά, μέχρι τους καταρράκτες που χύνονται στο φαράγγι Δημοσάρι, για ένα τελείως διαφορετικό κολύμπι.

Παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα
Παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα. Credit: 123RF

Για windsurfing υψηλού επιπέδου, «ανοίξτε πανιά» προς τη νότια πλευρά του νησιού, στο χωριό Βασιλική και μάλιστα στην παραλία Πόντι. Η Βασιλική διαθέτει μεταξύ άλλων μια «δραστήρια νύχτα», που συναγωνίζεται εκείνη του Νυδριού. Κοντά της είναι το Πόρτο Κατσίκι, η παραλία Αγιοφύλλι, αλλά και οι «αδελφές» νήσοι της Λευκάδας στο καταγάλανο Ιόνιο πέλαγος, η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη.

Η πεντακάθαρη παραλία Μικρός Γιαλός εντοπίζεται δίπλα στο χωριό Πόρος, το επονομαζόμενο «μπαλκόνι» του νησιού -λόγω της θέας προς τα νησιά Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Οξιές και Αρκούδι- στη νοτιοανατολική πλευρά της Λευκάδας. Εδώ λειτουργεί και οργανωμένο camping. Στα δυτικά του νησιού βρίσκονται οι αξιόλογες παραλίες Αμμόγλωσσα, Κάστρο, Γύρα, Αϊ-Γιάννης, Πευκούλια, Αγιος Νικήτας, ενώ στην πιο υπήνεμη, ανατολική πλευρά οι Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι, Δεσίμι, Νυδρί, Αμμούσα και άλλες.

Το Νυδρί στη Λευκάδα
Το Νυδρί στη Λευκάδα. Credit: 123RF

Τόσο από το Νυδρί όσο και από την πόλη της Λευκάδας διοργανώνονται σε καθημερινή βάση εκδρομές με καΐκια προς τα λεγόμενα πριγκιπονήσια, δηλαδή το κατάφυτο Μεγανήσι (με πολλές μικρές και ειδυλλιακές παραλίες και τρεις οικισμούς), τον Σκορπιό, το Σκορπίδι, τη Σπάρτη, το Χελώνι και τη Μαδουρή, γενέτειρα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ευκαιρία λοιπόν να… οργώσετε τα πέλαγα και να απολαύσετε ονειρεμένα κρυστάλλινα νερά!

Το χωριό Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα
Το χωριό Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα. Credit: 123RF

Χρήσιμες πληροφορίες

Η πρόσβαση στο νησί είναι πολύ εύκολη. Οδικώς, με το αυτοκίνητό σας, θα φθάσετε από Αθήνα σε 4-4.30 ώρες μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ή σε περίπου 7 ώρες με το ΚΤΕΛ, που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια. Η υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας, από την άλλη, διευκολύνει την πρόσβαση από τα βορειοδυτικά της χώρας. Αεροπορικές πτήσεις εκτελούνται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς το Άκτιο, το οποίο απέχει 18 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ ακτοπλοϊκώς η σύνδεση πραγματοποιείται με ferry boats από την Κυλλήνη σε 4-6 ώρες.

Πού να φάτε

Στο Νυδρί, στο εστιατόριο Basilico θα βρείτε ποικιλία και ποιότητα σε προσιτές τιμές – να τιμήσετε στο τέλος του γεύματος το σουφλέ σοκολάτας. Επίσης, είναι εξαιρετικοί οι μεζέδες και η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα του εστιατορίου «Sapore di Piperi», που θεωρείται από τα καλύτερα φαγάδικα του νησιού. Στην παραλία Πόντι του χωριού Βασιλική, κατευθυνθείτε στην ταβέρνα «Αλμη», δίπλα στο κύμα, για φρέσκα θαλασσινά και περιποιημένους μεζέδες, ενώ στη Λυγιά «Το Κουτούκι» σερβίρει φρέσκο ψάρι, πολύ καλά ντόπια κρέατα και πολλά «σπιτικά» πιάτα, με αγνά υλικά – από τα ορεκτικά, μη χάσετε το σαγανάκι.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα