Αχ, η ποίηση! Μοιάζει με τον έρωτα. Πολλοί προσπάθησαν να την καταλάβουν, λίγοι ήταν εκείνοι που την προσέγγισαν στα αλήθεια. Ο Καβάφης έλεγε ότι «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» και ο Καρυωτάκης ότι «Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε».
Η μητέρα μου από την άλλη, που χάρη σε εκείνη πήρα το βίτσιο με τις λέξεις, μου είχε αφιερώσει, πριν την «κάνει» από αυτόν τον κόσμο, την εισαγωγή από την ποιητική συλλογή του Αργύρη Σταυρόπουλου, Οι τύψεις της θάλασσας. Βρήκα την χειρόγραφη σημείωσή της πριν μερικούς μήνες ανοίγοντας τυχαία το βιβλίο. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα κομμάτι από το βιβλίο του Δημήτρη Καμπουράκη, Γλυκειά μου Εμμανουέλα, που εκείνη ήθελε να εστιάσω και η αλήθεια είναι πως μου φάνηκε υπέροχο, οπότε το παραθέτω.
«Θα καταλήξω με κάτι παράξενο: η ανάγνωση οδηγεί τα ανήσυχα πνεύματα σαν κι εσένα σε μια συνεχή προσπάθεια να εξηγήσουν τον κόσμο γύρω τους. Στην αρχή χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και την φυσική. Όταν καταλάβουν πόσο ελλιπή είναι, στρέφονται στην ψυχολογία, στην ιστορία, στην κοινωνιολογία, στη θεολογία. Και όταν κι αυτές δείξουν τα όριά τους, φτάνουν στην μητέρα των επιστημών: τη φιλοσοφία. Όμως η τελική καταφυγή είναι η ποίηση. Εύχομαι κάποτε να καταλάβεις τι εννοώ. »
Όπως φαντάζεστε, επειδή και ανήσυχο πνεύμα είμαι και επειδή ok, δεν βρίσκεις κάθε μέρα σημειώματα από την εκλιπούσα μητέρα σου δεξιά και αριστερά, έκανα στόχο μου να συναντηθώ με τον κόσμο της ποίησης. Προσπαθώ να την προσεγγίσω, αλλά δεν γνωρίζω πολλά. Τα λίγα που ξέρω, σας τα έχω πει πριν καιρό εδώ και τώρα, λόγω World Poetry Day, θα σας πω και μερικά ακόμα.
Ποιήματα – Κ.Π. Καβάφης (εκδ. Μεταίχμιο)
Αυτό το βιβλίο βρίσκεται δίπλα από το κρεβάτι μου. Περνάω μια φάση κατά την οποία δεν μπορώ να εστιάσω εύκολα σε μια μακρόσυρτη ιστορία, γι’ αυτό κι ό,τι πιάνω στα χέρια μου, από βιβλίο λογοτεχνίας, μένει στη μέση. Με αυτή την αφορμή η διευθύντριά μας εδώ στο περιοδικό, Ξένια Ιωάννου, μου πρότεινε να διαβάσω ποίηση και συγκεκριμένα Καβάφη. Και ερωτεύτηκα ξανά. The rest is history.
Έρωτες Θερίζουν – Λευτέρης Ζαμπετάκης (εκδ. Διόπτρα)
Και μια και μιλάμε για έρωτες, υπάρχει μια συλλογή που μόλις κυκλοφόρησε και που προσεγγίζει άρτια το θέμα. Ακόμα κι αν δεν είστε ερωτευμένοι, δεν μπορεί να μην σας συνεπάρει.
Ο Θόρυβος της Αγάπης – Μάργκαρετ Ατγουντ (εκδ. Ψυχογιός)
Αυτή η κυρία είναι αγαπημένη μου, ό,τι κι αν γράφει. Προτού καταξιωθεί ως μία από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες μυθιστοριογράφους, η Μάργκαρετ Άτγουντ ήταν ποιήτρια. Η πιο πρόσφατη ποιητική της συλλογή, συγκεντρώνει πολλά από τα πιο αναγνωρίσιμα και γνωστά θέματά της, αλλά συμπυκνωμένα – από λεπτομερείς περιγραφές του φυσικού κόσμου μέχρι εκπληκτικά πνευματώδεις συναντήσεις με εξωγήινους, από φλέγοντα πολιτικά ζητήματα μέχρι μύθους και θρύλους. Ταυτόχρονα συγκινητικά, παιγνιώδη και σοφά, τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στο Ο Θόρυβος της Αγάπης, μιλούν για την απουσία και το τέλος, για τα γηρατειά και την ανασκόπηση της ζωής, αλλά και για δώρα και καινούργιες αρχές. (μόλις αναστέναξα, εσείς;)
Αναγέννηση – Χάρης Βλαβιανός (εκδ. Πατάκη)
Ένα βιβλίο που ενώ δεν το περιμένεις κρίνοντας από την εξωτερική του εμφάνιση, σε «βουτάει» από τις πρώτες αράδες και σε σέρνει μέσα στον κόσμο της ποίησης. Ιδανικό για όχι και τόσο εκπαιδευμένους στην ποίηση αναγνώστες.
«Τα “39 πορτραίτα” του βιβλίου δίνουν την αφορμή στον Χάρη Βλαβιανό να αναλύσει σε βάθος ζητήματα -θρησκευτικά, πολιτικά, ηθικά, αισθητικά- που αφορούν την προσπάθεια των καλλιτεχνών, των ποιητών και των στοχαστών να διατηρήσουν την ελευθερία της σκέψης τους, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της Μεταρρύθμισης και της Αντιμεταρρύθμισης, του θρησκευτικού φανατισμού δηλαδή, και να υπερασπιστούν, ακόμα και με τη ζωή τους, τα δημιουργήματά τους.» λέει το σημείωμα για το βιβλίο και δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι καλύτερο.
the sun and her flowers – rupi kaur
Εντάξει, έχω μιλήσει πολλάκις για την άπειρη διάνοια της Kaur. Έχω όλα της τα βιβλία και τα ανοίγω ανάλογα με το τι χρειάζομαι να μου υπενθυμίσω εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Ρούπι, είναι ένα ταξίδι μαρασμού, πτώσης, ριζοβολίας, ανατολής και άνθισης. Αρκεί να διαλέξεις σε ποια φάση βρίσκεσαι και σίγουρα θα βρεις κάτι όμορφο να διαβάσεις μέσα στις σελίδες του.