Πρόσθετα τροφών: Μπορούν να βλάψουν την υγεία των βρεφών και των παιδιών;
Αγοράκι τρώει παγωτό
Credit: 123RF

Στην εποχή μας όλο και πιο δύσκολα μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, χωρίς υποβοηθούμενη γονιμότητα ή άλλη παρέμβαση. Ο φόβος στις μέλλουσες μητέρες γίνεται όλο και μεγαλύτερος πριν από τη γέννηση, αλλά και μετά. Ο λόγος είναι ότι το έμβρυο και το βρέφος αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους από εξωγενείς παράγοντες.

Πρόσφατες μελέτες μας έχουν ευαισθητοποιήσει περισσότερο, αφού φαίνεται ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία του εμβρύου…

Μάλιστα μελέτη αποκάλυψε ότι ορισμένα πρόσθετα που υπάρχουν στις τροφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές αλλεργίες στα βρέφη.

Αυτό φαίνεται από τις αλλεργίες που παρουσιάζουν τα βρέφη και τα παιδιά αργότερα, που είναι όλο και πιο συχνές και κάποιες περίεργες και δύσκολες.

Τελικά πόσα παιδιά παρουσιάζουν αλλεργίες;

H σοβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια συγκεκριμένη τροφή, είναι αυτό που ονομάζουμε τροφική αλλεργία και τείνει να επηρεάσει το 8-10% των παιδιών στην Ευρώπη.

Μάλιστα τα τελευταία 5 χρόνια οι τροφικές αλλεργίες σε παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν διπλασιαστεί.

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι η αύξηση αυτή των παιδικών αλλεργιών προέρχεται από την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων.

Μένει βέβαια να αποδειχθεί και σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού.

Κοριτσάκι τρώει
Credit: 123RF

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Paris-Saclay και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Allergy, υποστηρίζει ότι τα νανοσωματίδια, που βρίσκονται σε βελτιωτικά και πρόσθετα τροφίμων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αλλεργιών ακόμα και στα μωρά.

Σε τρία πρόσθετα τροφίμων βρέθηκαν επικίνδυνα νανοσωματίδια

Τα νανοσωματίδια έχουν την ικανότητα να διασχίσουν τον πλακούντα και να φτάσουν γρήγορα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επίσης η διαδρομή τους συνεχίζεται και στο γάλα και με αυτό τον τρόπο συνεχίζει να εκτίθεται στον κίνδυνο και το νεογνό.

Το σημαντικό είναι ότι τα νανοσωματίδια δεν απορροφώνται από τα έντερα των νεογνών και συσσωρεύονται εκεί. Έτσι διαταράσσεται η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, που στη συνέχεια εκλαμβάνει ορισμένες πρωτεΐνες σαν απειλή.

Αυτή η αμυντική αντίδραση είναι η γενεσιουργός αιτία της τροφικής αλλεργίας σπάνιας ή μη, πολύπλοκης ή πιο απλής…

Τρία είναι τα πλέον επιβλαβή πρόσθετα τροφίμων

Το διοξείδιο του πυριτίου (SiO2)

Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2)

Το ασήμι (Ag )

Συντηρητικά τροφίμων Ε
Credit: 123RF

Σε ποια τρόφιμα και με ποιες ενδείξεις βρίσκονται αυτά τα πρόσθετα

To διοξείδιο του πυριτίου, απαντάται σε τρόφιμα με την ένδειξη στις ετικέτες με τον κωδικό Ε551.

Πρόκειται για πρόσθετο συνθετικής προέλευσης που χρησιμοποιείται σαν αντιπηκτικό και βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα όπως, σούπες, τσιπς, τυριά, μπαχαρικά, καραμέλες, τσίχλες, κάποια κρασιά και μπράντι.

Διοξείδιο του πυριτίου συντηρητικό τροφίμων
Credit: 123RF

Το διοξείδιο του τιτανίου απαντάται σε τρόφιμα με την ένδειξη στις ετικέτες με κωδικό E171.

Πρόκειται για ένα πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα σαν χρωστική ουσία. Χρησιμοποιείται κυρίως για τα έτοιμα γεύματα, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά. 

Το ασήμι απαντάται σε τρόφιμα με την ένδειξη στις ετικέτες με κωδικό Ε174.

Πρόκειται για χρωστική τροφίμων που χρησιμοποιείται κυρίως για την διακόσμηση γλυκών και κέικ αλλά και στις καραμέλες.

Παιδικές αλλεργίες

Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές όταν αγοράζουμε τρόφιμα για να αποφύγουμε τα επικίνδυνα Ε, αφού τώρα ξέρουμε.

Κοριτσάκι τρώει γλυκό
Credit: 123RF

Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο αφού κάποιες αλλεργίες μπορεί να καθορίσουν τη ζωή των παιδιών μας. Έχω προσωπική εμπειρία από παιδί, που έχει παρουσιάσει αλλεργία σε φρούτα και λαχανικά οπότε καταλαβαίνετε ότι για την σωστή ανάπτυξή του αυτό το παιδί θα πρέπει να λαμβάνει βιταμίνες και συμπληρώματα. Δεν είναι όμως μόνον αυτή η παράμετρος. Κυρίως είναι το ψυχολογικό φορτίο, που προκαλεί αυτή η κατάσταση, στο παιδί.

Το κλειδί βρίσκεται στη διατροφή μας, γιατί όλο και πιο συχνά ακούγεται παιδιά μικρής ηλικίας να υποφέρουν από ελαφριές ή σοβαρές αλλεργίες και ίσως το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσδιορίζει η γαλλική μελέτη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα