Μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων…
Μια γεύση της βουνίσιας αυθεντικής κουζίνας μεστή και κελαριστή. Ταιριάζει με τις δροσιές του φθινόπωρου και του χειμώνα και με ένα ροζέ ή κόκκινο κρασί δένει αρμονικά.
Η γεύση του κοτόπουλου με το μοναδικό καπνιστό μετσοβόνε του Ιδρύματος Αβέρωφ αναδεικνύεται και θα σας αρέσει πολύ.
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε ζαράκια
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
10 φέτες μπέικον κομμένες σε λωρίδες
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου τριμμένο
30 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα χλιαρό
3 γρ. μοσχοκάρυδο
2 κρόκους αβγών
1 αβγό χτυπημένο με ελάχιστο γάλα, για την επάλειψη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
• Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε τσέρκι ή σε ταψί διαμέτρου 28 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά. Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με το πιρούνι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, στον αέρα, για 12-14 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
• Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι. Ανακατεύουμε για να δημιουργήσουμε μια μάζα (roux) και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μπεσαμέλ. Την αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε τους κρόκους, τα τριμμένα τυριά και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
• Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το μπέικον και κατόπιν τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.
• Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγ- μα του κοτόπουλου να σταθεί για 5 λεπτά και έπειτα το ανακατεύουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι.
• Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με την ψημένη σφολιάτα και τοποθετούμε από πάνω το άψητο φύλλο. Το στρώνουμε ομοιόμορφα, για να καλύψουμε τυχόν κενά, και το αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό.
• Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15-20 λεπτά.