Μια ποικιλία καφέ, που ήταν δημοφιλής κατά τον 19ο αι. και στις αρχές του 20ού, αλλά έμοιαζε να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ανακαλύφθηκε να επιβιώνει ακόμα στη Δυτική Αφρική. Πρόκειται για την Coffea stenophylla, ενδημική στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία, μάλιστα, την εποχή που έβρισκε τον δρόμο της για τα γαλλικά καφέ, θεωρούνταν ανώτερης ποιότητας από την Arabica.
Ο λόγος που αυτή η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική είναι γιατί η εν λόγω ποικιλία φαίνεται να είναι σχεδόν όσο ανθεκτική και η Robusta στις κλιματικές συνθήκες (το οποίο σημαίνει ότι αντέχει σε υψηλότερη θερμοκρασία κατά 6οC από την Arabica).
Με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας να ανησυχεί τους ειδικούς για το μέλλον της πιο δημοφιλούς ποικιλίας καφέ -μιλάμε για την Arabica και πάλι- η Coffea stenophylla μπορεί να γίνει η λύση στην «επιβίωση» του ποιοτικού καφέ στο μέλλον.
Η ανακάλυψή της έγινε το 2018, αλλά τώρα γίνεται ευρέως γνωστή, έπειτα και από γευστική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, διευκρινίζουν πως, αν είναι αισιόδοξοι για τη δυνατότητά της να γίνει εμπορικά διαθέσιμη, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να επιτευχθεί αυτό.