Art & Gastronomy-Τι κοινό έχει ένας πίνακας ζωγραφικής με μια νόστιμη συνταγή;

Μέσα από τη μηνιαία επικοινωνίας μας θα σας παρουσιάζουμε εμβληματικά έργα εικαστικών και ο διακεκριμένος corporate chef Κώστας Γεωργατζάς θα δημιουργεί γεύσεις εμπνευσμένες από τα χρώματα, τα θέματα και το ύφος του έργου.

«Paquebot Paris» του Charles Demuth (1921-22)

Το έργο «Paquebot Paris» (Υπερωκεάνιο Paris) του Αμερικανού ζωγράφου, συγγραφέα και ποιητή Charles Demuth (1883-1935) θεωρείται αντιπροσωπευτικό του καλλιτεχνικού ρεύματος του πρεσιζιονισμού (Precisionism). Με γεωμετρικές φόρμες, δυνατές γραμμές, ακρίβεια και φωτεινά χρώματα, αναπαριστά φουγάρα και αεροτουρμπίνες, που βρίσκονται ακριβώς πάνω από την ενεργειακή καρδιά του πλοίου, τη μηχανή του. Ανθρώπινο στοιχείο δεν υφίσταται. Αυτή η δύναμη του πλοίου τον πέρασε τρεις φορές στην αντίπερα όχθη, στην Ευρώπη, για να του ανοίξουν στο Παρίσι και στο Λονδίνο νέοι δρόμοι στο πνεύμα και στην τέχνη του. Τελευταίο του ταξίδι το 1922, οπότε και θέλησε να ζωγραφίσει το πλοίο.

Ο Deem, όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, «πάντα βρισκόταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή» και εκείνη την εποχή το Παρίσι βίωνε την άνοιξη της ζωγραφικής. Εκεί επηρεάστηκε από το έργο του Cezanne και του Toulouse-Lautrec, από τον ιμπρεσιονισμό του Μonet, από τον κυβισμό του Picasso και του Albert Gleizes.

Ο Charles Demuth γεννήθηκε στο Λάνκαστερ της Πενσιλβάνια και ήταν σπουδαίος εκφραστής του πρεσιζιονισμού, της τάσης πιστής αναπαράστασης των αντικειμένων που ακολούθησαν Αμερικανοί ζωγράφοι του 20ού αιώνα. Το κίνημα αυτό βοήθησε στον καθορισμό του αμερικανικού στιλ σύγχρονης τέχνης, που ενέπνευσε τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το κίνημα της Pop Art. Οι ρίζες του κινήματος προέρχονται από τον κυβισμό, τον ορφισμό και τον φουτουρισμό. Είναι ένα κίνημα, όμως, χωρίς μανιφέστο. Ο Demuth δημιούργησε, επίσης, μια σειρά από ακουαρέλες με λουλούδια και σκηνές ευζωίας και θεωρείται κορυφαίος υδατογραφιστής της εποχής του. Αργότερα τον κατέκτησε η εικονογραφική τέχνη στη γραφιστική. Ως άνθρωπος, ήταν πάντα η ψυχή της παρέας. Το πνεύμα του γοητευτικό, διεισδυτικό και πρωτοπόρο. Παρά την αναπηρία του (χρειαζόταν μπαστούνι για να περπατήσει), ζούσε έντονα. Μότο του ήταν «Ας δημιουργήσουμε μια στιγμή» και πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας όχι μόνο να βιώνει έντονες στιγμές, αλλά να τις αποτυπώνει και στα έργα του.

Ο διακεκριμένος corporate chef Κώστας Γεωργατζάς, εμπνεόμενος από το έργο, δημιούργησε ένα πιάτο φιλοσοφίας Good Mood Food, που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του ευζωιστή καλλιτέχνη: μια κρέμα από κονφί ντομάτας με ταρτάρ αβοκάντο αρωματισμένο με βασιλικό. Δυναμικά χρώματα, κόκκινο και πράσινο, και τέλειοι κύβοι αβοκάντο με τσίλι και εξευγενισμένα αρώματα μοσχολέμονου και βασιλικού, συνθέτουν ένα παιχνίδισμα πρεσιζιονισμού και αισθήσεων.

Κρέμα από κονφί ντομάτας με ταρτάρ αβοκάντο αρωματισμένο με βασιλικό

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό ώριμες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

1 κλωναράκι θυμάρι

30 γρ. βούτυρο παγωμένο

φύλλα βασιλικού

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το ταρτάρ αβοκάντο

2 ώριμα αβοκάντο

1/2 πιπερίτσα τσίλι κομμένη σε λεπτές φέτες

χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ

1 κλωναράκι βασιλικού ψιλοκομμένο

ανθό αλατιού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

• Βάζουμε νερό να βράσει και χαράζουμε τις ντομάτες σταυρωτά στη βάση τους. Τις μπλανσάρουμε για 15 δευτερόλεπτα και τις κρυώνουμε άμεσα σε νερό με πάγο.

• Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα σπόρια, κρατώντας μόνο τα φιλέτα, τα οποία βάζουμε σε μπασίνα. Προσθέτουμε ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χοντροσπάμε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.

• Τοποθετούμε τα μαριναρισμένα φιλέτα ντομάτας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100οC για 2½ ώρες.

• Μεταφέρουμε τα φιλέτα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να γίνουν κρέμα. Σημείωση: Αν βγει σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε το ταρτάρ αβοκάντο: Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε τέλειους κύβους. Τους βάζουμε σε μπασίνα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

• Απλώνουμε στη βάση των πιάτων την κρέμα ντομάτας και τοποθετούμε από πάνω τσέρκια διαμέτρου 8 εκ. Στήνουμε μέσα το ταρτάρ αβοκάντο και αφαιρούμε τα τσέρκια. Διακοσμούμε με φύλλα βασιλικού, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα