Γλωσσάρι Τροφίμων: Ελάτε να γνωρίσουμε τις γεύσεις τού Λάος
Γλυκό της Ταυλάνδης
Credit: 123RF

Η Luang Prabang στο Λάος είναι ο τέλειος προορισμός για εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον και την κουζίνα μιας πόλης, όπου τα wine bars βρίσκονται δίπλα σε καντίνες που πουλάνε noodles. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν πάντα το φαγητό και το ποτό με υπέροχη θέα, αφού όπου και να σταθεί κανείς βλέπει βουνά και δάση στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Πού και πού χωριά ξεφυτρώνουν μέσα στο πράσινο, ενώ ποτάμια ακολουθούν την πορεία τους μέσα από τα δέντρα και τις πλαγιές.

Η Luang Prabang από ψηλά

Το Λάος είναι μια χώρα σε ένα τροπικό πράσινο περιβάλλον, όπου οι αγρότες παλεύουν να περιορίσουν τη ζούγκλα. Μέσα στην πρωινή δροσιά, ένα σημείο της Παλιάς Πόλης στη Luang Prabang μετατρέπεται σε λαϊκή αγορά. Οι δρόμοι δίπλα στο πρώην παλάτι κλείνουν για τα αυτοκίνητα και γεμίζουν με πάγκους με ολόφρεσκα προϊόντα κατευθείαν από τα δάση.

Eλάτε να μάθουμε ποια είναι οι πιο συνηθισμένες γεύσεις στο Λάος

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Jeow khing: Ντιπ από τριμμένη χοιρινή πέτσα, πάστα από τζίντζερ και φιστίκια.

Jeow mak keus: Ντιπ από καπνιστή μελιτζάνα. Τα λαχανικά τοποθετούνται πάνω σε κάρβουνα και όταν μαλακώσουν αναμειγνύονται με σάλτσα ψαριού και βότανα.

Jeow som: Ελαφριά σάλτσα από πάστα ψαριού, τσίλι και λάιμ.

Khao chii: Κολλώδες ρύζι

Khao chii: Κολλώδες ρύζι που πλάθεται σε πιτάκια και ψήνεται στα κάρβουνα.

Khao soi: Σούπα με noodles ρυζιού που θυμίζει το πιάτο pho και φτιάχνεται με χοιρινό κιμά και αρωματικά βότανα.

Kaipen: Φύκια του γλυκού νερού

Kaipen: Φύκια του γλυκού νερού, αρωματισμένα με φρέσκο κρεμμυδάκι και τηγανισμένα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Laab: Σαλάτα λαχανικών με ψιλοκομμένο χοιρινό ή κοτόπουλο.

Mok pa: Ποταμίσιο ψάρι

Mok pa: Ποταμίσιο ψάρι σε φύλλο μπανανιάς, μαγειρεμένο στον ατμό με αρωματικά βότανα.

Nam khao: Τραγανή σαλάτα ρυζιού με φιστίκια, χοιρινό και ντόπιο λουκάνικο.

Nem khao: Ρύζι στον ατμό με μανιτάρια και χοιρινό.

Orlam: Σιγομαγειρεμένο φαγητό κατσαρόλας

Orlam: Σιγομαγειρεμένο φαγητό της κατσαρόλας, αρωματισμένο με λεμονόχορτο και πικάντικη πιπεριά και σερβιρισμένο με κολλώδες ρύζι.

Sai kok: Πικάντικο ψητό χοιρινό λουκάνικο με λεμονόχορτο, φύλλα λάιμ και πιπεριά τσίλι.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα