Η ιστοσελίδα Expensivity αξιοποίησε στατιστικά δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τιμές από online σούπερ μάρκετ και μενού μπαρ, καθώς και πληροφορίες από ξενοδοχεία, για να καταρτίσει το «World Beer Index 2021», με βάση δύο από τις γνωστότερες μάρκες μπίρας.
Τι ακριβώς είναι αυτό το ευρετήριο; Εκείνο που θα μας απαντήσει σε ερωτήσεις όπως σε ποια χώρα είναι η μπίρα ακριβότερη και σε ποια φθηνότερη, πού γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά και ποια η θέση της Ελλάδας μέσα σε όλα αυτά.
Κατ’ αρχάς, την πιο «τσιμπημένη» μπίρα θα την πιει κανείς στο Κατάρ, όπου η μέση τιμή ενός μπουκαλιού 330 ml είναι 9,56 ευρώ.
Αυτή η τιμή βέβαια, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πρόκειται για χώρα μουσουλμανική, όπου οι επισκέπτες πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να μπορούν να πιούν. Άρα θα τη λέγαμε και «τουριστική» τιμή.
Από την άλλη, με αυτή τη λογική δεν θα αισθανθείτε καθόλου τουρίστες στη Νότια Αφρική, αφού η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 1,43 ευρώ, κάνοντάς την τη φθηνότερη στον κόσμο.
Οι Γερμανοί είναι αυτοί που δίνουν τα περισσότερα λεφτά τους στην μπίρα, αφού από την τσέπη του καθενός βγαίνουν κατά μέσο όρο 1.620 ευρώ ετησίως για την κατανάλωσή της. Δεν είναι στη Γερμανία, όμως, όπου γίνεται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση, μιας και τα σκήπτρα κρατά η Τσεχία, με 468 μπίρες ανά άτομο τον χρόνο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 36 ανάμεσα στις 58 χώρες που μελετήθηκαν (μετρώντας από τη φθηνότερη στην ακριβότερη μπίρα), με τη μέση τιμή της να εκτιμάται στα 3,61 ευρώ και την κατά κεφαλήν κατανάλωση να υπολογίζεται στα 195 μπουκάλια ετησίως.