Είναι οικονομικές, νόστιμες, αλλά και ευέλικτες, αφού τις συναντάμε σε ποικιλία χρωμάτων και υφών. Μπορούν να μαγειρευτούν παρέα με σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Ο private chef Κώστας Γεωργατζάς προτείνει για σήμερα Δευτέρα μία σούπα από φακές με κόκκινο πιπέρι, φρέσκο βασιλικό και θυμάρι.
Φακές σούπα
Υλικά για 4 άτομα
- 350 γρ. ψιλές φακές
- ώριμες ντομάτες, κομμένες κονκασέ – 2 (Δύο)
- μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες – 2 (Δύο)
- μικρά ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κυβάκια – 2 (Δύο)
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
- 25 γρ. πελτέ ντομάτας
- 10 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 2-3 πρέζες αποξηραμένο θυμάρι
- 1-2 πρέζες γλυκιά πάπρικα
- περίπου 1 L ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 1 φύλλο δάφνης
- 10 γρ. κόκκους κόκκινου πιπεριού
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την ντομάτα και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα, σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μισό βασιλικό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε τον ζωμό σε κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το φύλ- λο δάφνης, τις φακές και τα υλικά που σοτάραμε νωρίτερα. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιόλαδου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά, έως ότου η σούπα μας χυλώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό, το θυμάρι και την πάπρικα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε στο πιάτο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι περασμένο από τον μύλο. Συνοδεύουμε το φαγητό με πολύσπορο ψωμί.