Λειτουργεί η μαγειρική ευεργετικά για την ψυχική μας υγεία; Ω ναι, και με τη βούλα, πλέον, μιας επιστημονικής έρευνας.
Ακαδημαϊκοί από το Ινστιτούτο Διατροφικών Ερευνών του Edith Cowan University στην Αυστραλία μελέτησαν την επίδραση που είχε η συμμετοχή 657 ατόμων σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα υγιεινής μαγειρικής, διάρκειας επτά εβδομάδων, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το 2016 έως το 2018 σε συνεργασία με το The Good Foundation και την πρωτοβουλία Ministry of Food του Jamie Oliver.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η βελτίωση που είδαν οι συμμετέχοντες στη γενική και στην ψυχική τους υγεία και στο αίσθημα ζωντάνιας που ένιωθαν ήταν σημαντική και, μάλιστα, αυτή η βελτίωση παρέμενε και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ενώ η σημασία της υγιεινής διατροφής για την ψυχική υγεία έχει καταγραφεί και σε άλλες έρευνες, αυτή τη φορά παρατηρήθηκε πως η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα ήταν παρούσα ακόμα και σε εκείνους που δεν άλλαξαν τη δίαιτά τους προς το υγιεινότερο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Αυτό υποδηλώνει μια σύνδεση της αυτοπεποίθησης στην κουζίνα και της ικανοποίησης που σχετίζεται με
το μαγείρεμα με οφέλη για την ψυχική υγεία», σχολίασε η πρωτεργάτις της μελέτης, Dr Joanna Rees.