Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.
Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.
Η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Παρόλα αυτά πλέον το βρίσκουμε κάθε σεζόν ανεξαρτήτως της εποχής του. Αν λοιπόν θέλετε απαραιτήτως κουνουπίδι ακολουθεί μια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΝΤΑΜΠΛΙΓΚΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. κουνουπίδι σε μπουκετάκια
300 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. κεφαλογραβιέρα
6 φέτες μπέικον σε λωρίδες
100 γρ. ρόκα
λίγο βούτυρο για το ταψί
ΓIA TH ZYMH TΩΝ ΝΤΑΜΠΛΙΝΓΚΣ
250 γρ. αλεύρι φαρίνα
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα φρέσκο πλήρες γάλα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
200 γρ. κουνουπίδι ψιλοκομμένο
σαν κους-κους
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
200 γρ. κουνουπίδι ψιλοκομμένο
150 γρ. μπέικον σε ψιλές ροδέλες
300 γρ. μοτσαρέλα αποξηραμένη και τριμμένη
100 γρ. ένταμ τριμμένο
100 γρ. γκούντα τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, χωρίς όμως να κάψει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε λεκάνη, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το γάλα και το βούτυρο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια. Αφήνουμε το ζυμάρι μας στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 κομμάτια και ανοίγουμε καθένα σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο. Μοιράζουμε στα φύλλα τη γέμιση και κλείνουμε σε στρογγυλά ντάμπλινγκς.
• Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και προσθέτουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και τις λωρίδες μπέικον. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και την κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά
•Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και, πριν σερβίρουμε, ψιλοκόβουμε από πάνω τη ρόκα.