Μήπως οι βιταμίνες μου χάνονται;
Credit: 123RF

Τρέφεστε υγιεινά, με όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Κι όμως, αισθάνεστε ότι δεν λαμβάνετε το μέγιστο των βιταμινών ή, ακόμη χειρότερα, οι εξετάσεις σας δείχνουν πολύ χαμηλά επίπεδα. Τι πάει στραβά;

Ακόμη και αν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, πολλές φορές η αλληλεπίδρασή τους καθώς και διάφορα συστατικά των τροφίμων μειώνουν την απορρόφησή τους, με αποτέλεσμα κάποιες από τις πολύτιμες για την υγεία βιταμίνες και μέταλλα να χάνονται.

Ποιοι συνδυασμοί, λοιπόν, θα διασφαλίσουν τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των βιταμινών;

Βιταμίνες Α, D, Ε και Κ

Πρόκειται για λιποδιαλυτές βιταμίνες, γεγονός που σημαίνει ότι η απορρόφησή τους ευνοείται παρουσία λίπους. Μην το παρακάνετε, όμως! Είκοσι γραμμάρια την ημέρα αρκούν! Επιπλέον, η παρουσία πρωτεΐνης ευνοεί την απορρόφηση της βιταμίνης Α γιατί ενεργοποιεί την έκκριση παγκρεατικών ενζύμων, τα οποία περιέχουν πεπτιδάσες και λιπάσες που προστατεύουν την οξείδωση της βιταμίνης Α, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την απορρόφησή της.

Εξάλλου, για τον λόγο αυτό το αβγό και τα γαλακτοκομικά, τα οποία είναι ταυτόχρονα καλές πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης Α, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για την αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης Α.

Β1

Η απορρόφηση της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) αυξάνεται παρουσία φυλλικού οξέος. Συνδυάστε, λοιπόν, πηγές βιταμίνης Β1, όπως το χοιρινό και οι ξηροί καρποί, με τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σίδηρος

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση αυτού του μετάλλου, ένα από τα πολυτιμότερα για τον ανθρώπινο οργανισμό, θυμίζουν μωσαϊκό αλληλεπιδράσεων. Συγκεκριμένα, το φυτικό οξύ που βρίσκεται στις διαιτητικές ίνες των λαχανικών και στα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία κρέατος ή βιταμίνης C ανατρέπει τη δράση του φυτικού οξέος.

Φροντίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε το κόκκινο κρέας με άφθονο λεμόνι και παράλληλα απολαύστε την αγαπημένη σας πράσινη σαλάτα προσθέτοντας και κύβους φρέσκιας ντομάτας. Επιπλέον, την απορρόφηση του σιδήρου εμποδίζουν οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι και στον καφέ, κατά 60% και 40% αντίστοιχα.

Ασβέστιο

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον κρόκο του αβγού και τα ψάρια, αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος, καθιστώντας έτσι το γάλα άριστη πηγή ασβεστίου, ενώ, αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και διαιτητικών ινών δρουν ανασταλτικά.

Για την καλή υγεία των οστών σας, λοιπόν, φροντίστε να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες κρέατος και αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών με κίτρινα τυριά.

Επιπλέον, καταναλώστε λογικές ποσότητες λίπους, αφού η περίσσεια του λίπους, και μάλιστα τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, σχηματίζει αδιάλυτα άλατα ασβεστίου, τα οποία αποβάλλονται με τα κόπρανα συμπαρασύροντας μάλιστα και τη βιταμίνη D, η οποία κατέχει ρόλο κλειδί στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Συνιστάται, επίσης, περιορισμός της κατανάλωσης καφέ, κακάο και αναψυκτικών τύπου cola, αφού η καφεΐνη συμβάλλει στην απώλεια του ασβεστίου με τα ούρα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα