Οι 5 υπερτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο
Διάφορα super foods
Credit: 123RRF

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Παράλληλα οξύνει τη συγκέντρωση και βοηθά στην κυκλοφορία του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με την διαιτολόγο Carolina Schneider, το σώμα μας αντιλαμβάνεται, πότε δεν τρώμε αρκετά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. «Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε κύτταρο του σώματος», εξηγεί. «Χωρίς αρκετό σίδηρο, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν κόπωση, αδυναμία και δυσκολία συγκέντρωσης».

Αν προσαρμόσουμε την διατροφή μας και δώσουμε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μπορούμε να επιτύχουμε ένα δυνατό και υγιές σώμα. Ακολουθούν οι 5 καλύτερες τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Φακή

φακές ξερές πάνω σε τραπέζι με κουτάλα
Credit: Shutterstock

Όσο περισσότερο τρώτε φακή, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα επίπεδα σιδήρου σας! Οι φακές ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων και είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, προσφέρουν περίπου το 36% της ημερήσιας αξίας (DV) για σίδηρο, καθιστώντας τις ταυτόχρονα έναν αποτελεσματικό και νόστιμο τρόπο για να διασφαλίσετε ότι η πρόσληψη σιδήρου είναι υψηλή. 

Σκούρες σοκολάτες

Σοκολάτα μαύρη
Credit: 123RF

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μαύρη σοκολάτα προσφέρει περισσότερα και αξίζει να είναι η ενοχική σας απόλαυση. «Η μαύρη σοκολάτα (70% κακάο ή περισσότερο) είναι ένα θρεπτικό σνακ που παρέχει αντιοξειδωτικά και 19% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο», λέει η Schneider.

Κινόα

Κινόα σπόροι
Credit: 123RF

Η κινόα είναι ένα από τα πιο “ευέλικτα” ψευτοσιτηρά που δεν είναι μόνο πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά και σε σίδηρο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα περιέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο ενσωματώνετε στα αγαπημένα σας πιάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη σιδήρου.

Σπόροι κολοκύθας

Σπόροι Κολοκύθας
Credit: 123RF

Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου! «Είναι ένα θρεπτικό σνακ και προστίθεται εύκολα σε πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι ή σαλάτες», τονίζει η Schneider. «Μόνο 28 γραμμάρια καβουρδισμένοι σπόροι κολοκύθας παρέχουν το 13% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο».

Πράσινα λαχανικά

Σπανάκι
Credit: 123rf

Τα λαχανικά θα παίζουν πάντα ρόλο στα υγιή επίπεδα σιδήρου, ειδικά τα φυλλώδη πράσινα. «Ποικιλίες όπως το ελβετικό σέσκουλο, το λάχανο και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, παρέχοντας από 6 έως 22% (ημερήσια αξία σιδήρου), ανάλογα με το λαχανικό», εξηγεί η Schneider. Τα ωμά φυλλώδη λαχανικά, ωστόσο, μπορεί να περιέχουν οξαλικά που μειώνουν την πιθανότητα απορρόφησης σιδήρου. Η Schneider συνιστά να τα μαγειρεύετε και να συνδυάζετε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα