Πορτοκάλια: Βοηθούν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους – Βελτιώνουν την πέψη
Γυναίκα παίζει με πορτοκάλια
Credit: 123RF

Τα πορτοκάλια είναι χορταστικά και γεμάτα βιταμίνες. Περιέχουν μέταλλα και φυτικές ενώσεις που μειώνουν το σπλαχνικό λίπος, προσφέρουν ενυδάτωση και βοηθούν στην πέψη. Επίσης, η βιταμίνη C στον χυμό πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Εκτός από τη βιταμίνη C και τις φυτικές ίνες, τα πορτοκάλια περιέχουν κάλιο και φυλλικό οξύ, δύο ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά. Το κάλιο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, των μυών και των οστών. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA.

Τα πορτοκάλια “παρέχουν” μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου. Το ασβέστιο χτίζει γερά οστά και δόντια, βοηθά την συστολή μυών και των αιμοφόρων αγγείων και την έκκριση ορμονών και πρωτεϊνών.Το μαγνήσιο έχει πολλές λειτουργίες, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ρύθμιση του καρδιακού παλμού και η οικοδόμηση γερών οστών.

Γυναίκα παίζει με πορτοκάλια
Credit: 123RF

Μειώνουν το κοιλιακό λίπος

Οι φυτικές ίνες των πορτοκαλιών βοηθούν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Μια μελέτη του 2022 παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 1.500 ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο, υπέρβαρους και παχύσαρκους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 12 μήνες, οι άνθρωποι που αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών μείωσαν το σωματικό τους βάρος και το σπλαχνικό λίπος. Η μεταφορά υπερβολικού σπλαχνικού λίπους αυξάνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένοι καρκίνοι.

Τα πορτοκάλια περιέχουν φλαβονοειδή, μια ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συμβάλλει στη μείωση της μάζας λίπους.

Γυναικεία χέρια καθαρίζουν πορτοκάλι
Credit: 123RF

Βελτιώνουν την πέψη

Εντάξτε στη διατροφή σας, τα πορτοκάλια καθώς βοηθούν στην πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Επίσης, σας κρατά χορτάτες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη των φυτικών ινών αργά. Καθώς η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει γρήγορα γαστρεντερικές διαταραχές, όπως φούσκωμα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα