Πώς να φτιάξετε παγωτό λεβάντα – Συνταγή με ή χωρίς παγωτομηχανή
παγωτό λεβάντα
Credit: Real taste & style

Ένα παγωτό λεβάντα με βατόμουρα είναι ό,τι πιο δροσερό, απολαυστικό και πρωτότυπο. Ο Στέφανος Σμπόνιας, pastry sous chef των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George» έχει την τέλεια συνταγή με αλλά και χωρίς παγωτομηχανή. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε μπορείτε να το απολαύσετε σε ντελικάτα και τραγανά χωνάκια παγωτού με υπέροχο χρυσοκαφέ χρώμα.

Παγωτό λεβάντα με βατόμουρα

Χωρίς παγωτομηχανή

Υλικά
110 ml φρέσκο γάλα
260 γρ. βανίλια υποβρύχιο
10 γρ. λεβάντα αποξηραμένη
550 ml κρέμα γάλακτος 35%, κρύα από το ψυγείο
220 γρ. ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. αποξηραμένα βατόμουρα ψιλοκομμένα
1 γρ. μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
φρέσκα βατόμουρα για τη διακόσμηση

Τρόπος παρασκευής
• Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, τη βανίλια, το χρώμα και την αποξηραμένη λεβάντα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για 10 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το μείγμα.
• Στη συνέχεια αφρατεύουμε στο μίξερ με σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει.
• Έπειτα σουρώνουμε και ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Ρίχνουμε το γάλα με τη βανίλια, αφού έχει φτάσει στους 30 ο C για να μην ρίξει τον όγκο από την αφρατεμένη κρέμα μας.
• Τέλος, προσθέτουμε τα αποξηραμένα βατόμουρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ για να πάνε παντού.
• Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6-8 ώρες να παγώσει.
• Γαρνίρουμε με τα φρέσκα βατόμουρα και απολαμβάνουμε.

Με παγωτομηχανή

Υλικά
265 ml φρέσκο γάλα
265 ml κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
30 γρ. ζάχαρη καστανή
140 γρ. κρόκο φρέσκο
15 γρ. λεβάντα αποξηραμένη
1 γρ. μωβ χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
200 γρ. αποξηραμένα βατόμουρα ψιλοκομμένα
φρέσκα βατόμουρα για τη διακόσμηση

Τρόπος παρασκευής

• Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το χρώμα και την αποξηραμένη λεβάντα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
• Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός τους κρόκους με τα δύο είδη ζάχαρης και σιγά-σιγά ρίχνουμε μέσα το καυτό μείγμα του γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς.
• Επιστρέφουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να φτάσει τους 83-85 ο C.
• Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
• Την επόμενη ημέρα σουρώνουμε το μείγμα, το ρίχνουμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
• Μόλις είναι έτοιμο το παγωτό, προσθέτουμε τα αποξηραμένα βατόμουρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ για να πάνε παντού.
• Γαρνίρουμε με τα φρέσκα βατόμουρα και απολαμβάνουμε.

Χωνάκια για παγωτό

Υλικά
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. ζάχαρη καστανή
110 γρ. ασπράδι
100 ml γάλα
5 ml εκχύλισμα βανίλιας
1 γρ. αλάτι
110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
40 γρ. βούτυρο λιωμένο

Τρόπος παρασκευής
• Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε απαλά με σύρμα χειρός τα δύο είδη ζάχαρης, το ασπράδι, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ενσωματώνουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε.
• Βάζουμε την ψηστιέρα-βαφλιέρα ή ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο να κάψει, ρίχνουμε 2 κουταλιές από το μείγμα, απλώνουμε και ψήνουμε για 7-8 λεπτά συνολικά, γυρνώντας ενδιάμεσα το ζυμάρι για να ψηθεί σωστά.

Αφαιρούμε από την ψηστιέρα, το τυλίγουμε ούτως ώστε να αποκτήσει κωνικό σχήμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό. Σημείωση: Εάν τα χωνάκια δεν έχουν στεγνώσει καλά, όπως είναι τυλιγμένα, τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C για 4-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνουν τραγανά.

*Η συνταγή είναι από το περιοδικό Real Taste & Style που κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με τη Realnews

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα