Έφτασε η εποχή τους! Είτε προτιμάτε να απολαύσετε αυτό το ζουμερό φρούτο σκέτο είτε με μια κουταλιά απαλή σαντιγί ή μια μπάλα λαχταριστό παγωτό βανίλια, απλώς δεν μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο… ή μπορεί;
Εκτός από τα συνηθισμένα επιδόρπια όπως πίτες, crumbles και cobblers, τι άλλο μπορείτε να κάνετε με φρέσκα, ζουμερά ροδάκινα; Με ποιες άλλες γεύσεις ταιριάζουν υπέροχα; Οι απαντήσεις είναι πολυάριθμες, οπότε ας δούμε ευθύς αμέσως τις πιο ενδιαφέρουσες.
Σμέουρα
Αυτός ο συνδυασμός, πιο γνωστός ως Peach Melba, είναι ένας κλασικός συνδυασμός που αντλεί την έμπνευσή του από την τραγουδίστρια της όπερας, Νελί Μέλμπα.
Ο σεφ Oγκίστ Εσκοφιέ δημιούργησε αυτό το εμβληματικό επιδόρπιο προς τιμήν της. Αποτελούμενο από ροδάκινα ποσέ, σάλτσα σμέουρου και παγωτό βανίλια, εξακολουθεί να εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στα σημερινά μενού.
Καραμέλα
Η βαθιά, πλούσια και κάπως πικρή γεύση της καραμέλας παντρεύεται υπέροχα με τα γλυκά ροδάκινα. Προσθέστε μια γουλιά μπέρμπον, ρούμι, αμαρέτο ή ακόμα και Prosecco για ένα έξτρα επίπεδο γεύσης!
Μπαχαρικά & βότανα
Το τζίντζερ, η κανέλα, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο χαρίζουν θέρμη και απαλή νοστιμιά στα ροδάκινα, ενώ βότανα όπως ο βασιλικός, το εστραγκόν, το θυμάρι και το δεντρολίβανο προσθέτουν γήινες νότες στα επιδόρπια ροδάκινου.
Τυριά
Το κρεμώδες κατσικίσιο τυρί, το μασκαρπόνε και τα blue cheeses χαρίζουν πληθωρικότητα και βάθος στα ροδάκινα. Κόψτε τα στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και δοκιμάστε να τα ψήσετε στη σχάρα, αφού πρώτα γεμίσετε τις κοιλότητές τους με οποιοδήποτε από αυτά τα τυριά.
Στη συνέχεια, περιλούστε τα με μέλι και πασπαλίστε τα με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς για τραγανή υφή. Θα έχετε το τέλειο καλοκαιρινό επιδόρπιο!
Ξηροί καρποί
Σχεδόν οποιοσδήποτε ξηρός καρπός είναι το τέλειο περιτύλιγμα για να απολαύσετε μαλακά και χυμώδη ροδάκινα.
Απλώς φροντίστε να τους καβουρντίσετε πρώτα για να επιτύχετε αυτή τη μοναδική, ψητή γεύση. Απλώστε τους σε λαμαρίνα και ψήστε τους σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 350οC για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Καρύδα
Ωμή ή ψημένη, η καρύδα χαρίζει έξτρα υφή στο επιδόρπιο. Απλώστε την σε λαμαρίνα και ψήστε την σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 350οC για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσοκαφέ χρώμα, ανακατεύοντας μία-δύο φορές.
Εσπεριδοειδή
Όλα τα εσπεριδοειδή προσθέτουν ζωηράδα στα ροδάκινα, αλλά το ξύσμα λάιμ το κάνει ιδιαίτερα καλά. Προσθέτει επίσης μια ωραία χρωματική αντίθεση.