Ζουμεροί και αστραφτεροί σαν μικρά πετράδια, οι σπόροι ροδιού χαρίζουν λαμπερό χρώμα και γεύση σε όλα τα είδη πιάτων. Αποτελούν βασικό συστατικό στη μεσογειακή μαγειρική, προσθέτοντας ρουμπινί χρώμα και τραγανή υφή σε σαλάτες και επιδόρπια.
Κάποια μυστικά για να ξέρετε… τι ρόδι να διαλέξετε – Τα υπόλοιπα στο real taste & style που σας περιμένει στα περίπτερα με τη Realnews
• Τα ρόδια συλλέγονται ώριμα και επομένως δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά την κοπή τους από το δέντρο. Τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου έως και για μία εβδομάδα ή στο ψυγείο έως και για δύο εβδομάδες. Οι καθαρισμένοι σπόροι συντηρούνται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως και για πέντε ημέρες (προσέχουμε μήπως γίνουν καφετί ή αρπάξουν γλίτσα ως ένδειξη ότι έχουν χαλάσει) ή στην κατάψυξη έως και για τρεις μήνες. Ο φρέσκος χυμός πρέπει να καταναλωθεί εντός μίας εβδομάδας.
Με τη ζωντάνια και τη γλυκιά γήινη γεύση τους, προσθέτουν λαμπερό χρώμα και μια έκρηξη υγιεινής διατροφής στη μαγειρική σας. Χτυπήστε τα σε ένα smoothie ή ένα ζωμό.
Tις δύο συνταγές που ακολουθούν, μαζί και με άλλες θα τις βρείτε στο τεύχος real taste & style που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή με τη Realnews.
Καρπάτσιο από παντζάρι και κολοκύθι με σπόρους ροδιού & πικραλίδες
Υλικά για 4 άτομα
2 μέτρια πράσινα κολοκυθάκια
2 μέτρια παντζάρια βρασμένα
1 κόκκινο κρεμμύδι
σπόρους από 1 ρόδι
80 γρ. πικραλίδες
40 ml παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Tρόπος παρασκευής
- Βράζουμε τις πικραλίδες σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά και τις κρυώνουμε άμεσα σε νερό με πάγο.
- Κόβουμε με το μαντολίνο τα κολοκυθάκια και τα παντζάρια σε λεπτές φέτες. Κόβουμε επίσης το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
- Τοποθετούμε σε πιατέλα το κολοκύθι, το παντζάρι και το κρεμ- μύδι, απλώνουμε από πάνω τις πικραλίδες και μοιράζουμε τους σπόρους του ροδιού.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι και σερβίρουμε.
Τάρτα σοκολάτας με ρόδι
Υλικά για τη ζύμη
2 φλ. αλεύρι αμυγδάλου
1/4 φλ. σκόνη κακάο
1/3 φλ. λάδι καρύδας λιωμένο, συν λίγο ακόμα για την ταρτιέρα
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
1/2 φλ. παχύρρευστο γάλα καρύδας (κονσέρβα)
1/4 φλ. φρέσκο χυμό ροδιού
225 γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλ. σπόρους ροδιού ή και περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας
Τρόπος παρασκευής
- Λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα 20 εκ. με αποσπώμενη βάση με λάδι καρύδας.
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και το πιέζουμε ομοιόμορφα με το χέρι μας, ώστε να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Βάζουμε το γάλα καρύδας και τον χυμό ροδιού σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε μέχρι ίσα-ίσα να έρθουν σε βράση.
- Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε μεγάλο μπολ και την περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα. Αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό και μετά χτυπάμε με αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα απαλό και κρεμώδες μείγμα.
- Το ρίχνουμε στην ταρτιέρα και μοιράζουμε στην επιφάνειά του τους σπόρους ροδιού. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει για 1-2 ώρες.
- Την κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε. Ο,τι δεν καταναλώσουμε άμεσα το φυλάμε στο ψυγείο, κλεισμένο σε αεροστεγές δοχείο.