Ρύζι: Δύο νόστιμες συνταγές – Με αποξηραμένα φρούτα και με αβγό

Το ρύζι απαντάται σε δύο είδη (Oryza sativaΌρυζα η ήμερη και Oryza glaberrimaΌρυζα η λειοτάτη) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας. Οι δε συνταγές για να το φτιάξουμε αμέτρητες. Εμείς σας παρουσιάζουμε δύο ενναλακτικές και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και… φυσικά καλή σας όρεξη!

ΡΥΖΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Για όσους δεν συμπαθούν το κρέας αλλά και για όλους τους υπόλοιπους ως μία ιδιαίτερη εναλλακτική πρόταση.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 1 ποτήρι νερού ρύζι κίτρινο
  • 2 ποτήρια νερού ζωμό κότας
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 50 γρ. μαύρες και ξανθές σταφίδες
  • 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα σε κομματάκια
  • 50 γρ. καρύδια σπασμένα σε κομμάτια
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστη ποσότητα από κουκουνάρι,
  • σταφίδες και βερίκοκα για το φινίρισμα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

• Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το κουκουνάρι και τα καρύδια. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το κρασί.

• Αμέσως μετά, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα και ανακατεύουμε ελαφρά προσθέτοντας τον ζωμό.

• Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το ρύζι σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λεπτά.

• Σερβίρουμε σε φορμάκια και γαρνίρουμε με σταφίδες, κουκουνάρια και βερίκοκα.

ΡΥΖΙ ΜΕ ΑΒΓΟ (ARROZ CON HUEVO)

Αυτό το ρύζι με αυγό είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το Σαββατοκύριακο. Εύκολο στην προετοιμασία και νόστιμο.

ΥΛΙΚΑΓΙΑ 1 ΑΤΟΜO

  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2-3 κ.σ. συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
  • 1 κ.γ. λάδι
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. γαρίδες
  • 1 αβγό
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

• Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το αλάτι, τη σάλτσα σόγιας και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

• Μόλις βράσει το ρύζι, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

• Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεσαίου μεγέθους σκεύος ή σε wok, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις γαρίδες, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά.

• Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε το αβγό μάτι.

• Σερβίρουμε το ρύζι με τις γαρίδες, από πάνω τοποθετούμε το αβγό μάτι και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα