Αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας είναι ενθουσιασμένοι με την πειραματική χρήση χοίρων στους αμπελώνες τους και αυτό γιατί εργάζονται αποτελεσματικά στην εκρίζωση των ζιζανίων γύρω από το αμπέλι.
Κάποιοι πρωτοπόροι αμπελουργοί που εφαρμόζουν βιολογική γεωργία χρησιμοποιούσαν στους αμπελώνες πρόβατα. Όμως, έτρωγαν μόνον τις κορυφές των χόρτων, οπότε μετά από λίγες μέρες μεγάλωναν ξανά.
Τα γουρουνάκια, από την άλλη, τρώνε και τις ρίζες. Γεννημένα και μεγαλωμένα στη Γαλλία τα γουρουνάκια νάνοι είναι της φυλής Kunekune της Νέας Ζηλανδίας. Στη Βουργουνδία έχουν προσαρμοστεί τέλεια και οι αμπελουργοί τα έχουν αγαπήσει τόσο που σκέφτονται να βγάλουν κρασί με το όνομά τους.
Τα γουρουνάκια Kunekune είναι φιλικά, μαθαίνουν γρήγορα, έχουν εξαιρετική επικοινωνία με τους ανθρώπους, τρώνε οτιδήποτε και σκαλίζουν βαθιά το χώμα. Το τρίχωμά τους έχει διάφορα χρώματα, όπως μαύρο, τζίντζερ και smoky blue, ενώ συχνά θυμίζει το σχέδιο ταρταρούγας. Ήδη είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο ως κατοικίδια. Η προέλευση αυτής της φυλής των χοίρων δεν είναι γνωστή.
Πάντως «kune» στα μαορί σημαίνει «χοντρός και στρογγυλός» και αυτά τα γουρουνάκια είναι κοντοπόδαρα και παχουλά, με αμβλύ γυρισμένο ρύγχος και δύο φούντες που κρέμονται από την κάτω γνάθο. Πιθανότατα αυτά τα γουρουνάκια έφθασαν στη Ν. Ζηλανδία από τους Ευρωπαίους.