Ταξιδιωτικά καρέ: Από το Μπαλί στις Μπαχάμες και από το Μαρόκο στη Ρουμανία
Γυναίκα στην περιοχή Ulud στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Γυναίκα στην περιοχή Ubud στο Μπαλί της Ινδονησίας. Credit: 123RF

Από το Μπαλί της Ινδονησίας έως τις Μπαχάμες, η φύση, οι άνθρωποι και τα έργα τους αποτυπώνονται σε στιγμιότυπα που μας κάνουν ολοένα και να διευρύνουμε τη bucket list με τα μέρη του κόσμου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούμε – κάποτε.

Μπαλί

Το Μπαλί της Ινδονησίας δεν είναι μόνο resort, άμμος και θάλασσα. Η άλλη όψη του, εξίσου -αν όχι περισσότερο- γοητευτική, κρύβεται στην ενδοχώρα, στο Ubud, εκεί όπου το τροπικό δάσος συναντά τις πεζούλες με τα ρυζοχώραφα και οι ντόπιοι ασχολούνται λιγότερο με τους τουρίστες και περισσότερο με την αγροτική παραγωγή, την ξυλογλυπτική και την κατασκευή κοσμημάτων.

Μια άλλου τύπου γαλήνη κατοικεί εδώ, που εκπορεύεται και από την έντονη πνευματικότητα του τόπου, παρά το γεγονός ότι η πόλη του Ubud, με τα 13 χωριά που την αγκαλιάζουν, θεωρείται επίσης τουριστικός προορισμός.

To δάσος των πιθήκων στο Μπαλί της Ινδονησίας.
To δάσος των πιθήκων στο Μπαλί της Ινδονησίας. Credit: 123RF

Tip: Αξίζει η επίσκεψη στο Ιερό Δάσος των Πιθήκων που βρίσκεται στο χωριό Padangtegal, όπου μέσα στην πυκνή βλάστηση με τους τρεις ινδουιστικούς ναούς κατοικούν εκατοντάδες Μπαλινέζοι μακάκοι (προσοχή, δαγκώνουν).

Μαρόκο

Στέκει από το 12ο αι., με τον χρόνο να έχει αφήσει πάνω του τα σημάδια του μεν, αλλά να μην έχει σβήσει την ιστορία του ως σημαντικού μνημείου του χαλιφάτου των Almohad (μουσουλμάνοι Μαροκινοί Βέρβεροι). Ενταγμένο στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995, το τζαμί Tin Mal είναι το ένα από τα δύο του Μαρόκου που επιτρέπουν την είσοδο σε αλλόθρησκους.

Μοιάζοντας περισσότερο με κάστρο παρά με τζαμί, στο χρώμα της ώχρας και με περίτεχνες αψίδες, επιβλέπει το ομώνυμο χωριό, έχοντας για φόντο τα επιβλητικά βράχια της οροσειράς του Ατλαντα. Για να φτάσει κανείς εδώ, χρειάζεται να διανύσει 100 χλμ. από το Μαρακές και να περάσει από το Tizi n Test, ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 2.092 μ. που θέλει «γερά» νεύρα (συστήνεται η πρόσληψη ντόπιου οδηγού), αλλά προσφέρει και συγκλονιστική θέα.

Tip: Για να μπείτε, θα πρέπει να σας ανοίξει ο φύλακας. Αν δεν είναι εκεί, θα βρείτε το τηλέφωνό του γραμμένο στην πόρτα του τζαμιού. Αν και η είσοδος είναι δωρεάν, είθισται οι επισκέπτες να δίνουν φιλοδώρημα στον φύλακα.

Ρουμανία

Αντικρίζοντάς το, διακτινίζεσαι στον 15ο αι. και ακούς το ποδοβολητό των αλόγων, των ήχων των σπαθιών σε μάχη, ποτήρια να τσουγκρίζουν σε ένα επικό φαγοπότι (ή ό,τι άλλο, στη φαντασία δεν κάνουμε εκπτώσεις). Το γοτθικού-αναγεννησιακού ρυθμού κάστρο Corvin, στην πόλη Hunedoara της Τρανσυλβανίας, συγκαταλέγεται στα 7 θαύματα της Ρουμανίας και φημολογείται ότι υπήρξε για 7 χρόνια τόπος φυλάκισης του Vlad III (ο οποίος ενέπνευσε τη δημιουργία του κόμη Δράκουλα).

Αναστηλωμένο, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, είναι όμως περισσότερο οι θρύλοι που το συνοδεύουν, καθώς και οι ποικίλες ιστορίες φαντασμάτων που στοιχειώνουν τους χώρους του, που έρχονται να προσδώσουν μία μυστηριακή αύρα στην αρχιτεκτονική αίγλη του.

Tip: Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. (εκτός της Δευτέρας που ανοίγει στις 12 μ.μ.), αλλά 45 λεπτά προ του κλεισίματος σταματάει να δέχεται επισκέπτες.

Ιταλία

Είναι στιγμές που θες να φωνάξεις στη φύση «σταμάτα, δεν αντέχω τόση ομορφιά». Μια τέτοια περίπτωση είναι και το τέλος της κοιλάδας Funes, στο νότιο Τιρόλο, που σκιάζεται από τα κοφτερά βράχια των Δολομιτών. Εκεί βρίσκεται και το χωριουδάκι της Αγ. Μαγδαληνής (Santa Maddalena), με την ομώνυμη εκκλησία, που το καμπαναριό της βάζει μια επιπλέον πινελιά στη ζωγραφιά του τοπίου.

Η εκκλησία γιορτάζει στα τέλη Ιουλίου και οι ντόπιοι την τιμούν ζωντανεύοντας τις παραδόσεις τους. Δεν έχεις πολλά πράγματα να κάνεις εδώ, εκτός ίσως από ημερήσια εκδρομή στο φυσικό πάρκο Puez-Odle, αλλά μπορείς να περάσεις ατελείωτες ώρες απλώς χαζεύοντας το τοπίο…

Tip: Στο χωριό της Αγίας Μαγδαληνής φτάνεις σε 30 λεπτά με λεωφορείο από την πόλη Μπρεσανόνε ή Μπρίξεν, την παλαιότερη πόλη του νοτίου Τιρόλου, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μπολζάνο.

Ισπανία

Για την ακρίβεια πετάμε για τα Κανάρια Νησιά, την αυτόνομη διοικητική περιοχή της Ισπανίας δυτικά των ακτών του Μαρόκου, για να βρεθούμε στην παλιά πόλη της Santa Cruz de la Palma, εκεί όπου τα πολύχρωμα, ξύλινα κρεμαστά μπαλκόνια μαρτυρούν την αποικιακή αισθητική των σπιτιών και την αντίστοιχη ιστορία της πόλης.

Με έτος ίδρυσης το 1493, η πόλη Santa Cruz στο νησί Λα Πάλμα υπήρξε σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, φτάνοντας κατά τον 16ο αι. να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της γηραιάς ηπείρου. Σήμερα, φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη την Καραΐβική, με την ηλιόλουστη χαλαρή της ατμόσφαιρα που ταιριάζει ιδανικά με ένα ποτήρι ρούμι στο χέρι.

Tip: Μη χάσετε το Ναυτικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται σε ένα ιστιοφόρο ρέπλικα του «Σάντα Μαρία», της ναυαρχίδας των πλοίων με τα οποία ο Χριστόφορος Κολόμβος απέπλευσε για να ανακαλύψει την Αμερική.

Μπαχάμες

Τριανταπέντε μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας των Μπαχαμών, Νασάου, ξεκινά να αποκαλύπτεται το ψηφιδωτό του Exuma, ενός αρχιπελάγους με 365 νησιά και νησίδες, μοναχικές λωρίδες άμμου και υπερπολυτελείς κατοικίες και resort που αποτελούν το καταφύγιο των πλούσιων και διάσημων του κόσμου.

Ένας τροπικός παράδεισος με σμαραγδένια ή τιρκουάζ νερά, απάτητες ακτές που περιμένουν το δικό μας ίχνος στην άμμο και τόση ποικιλία σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που δεν ξέρεις τι να πρωτοφάς. Μπορεί να μην είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε διάσημοι, αλλά λίγες μέρες σε ένα από τα νησιά θα τις θέλαμε…

Tip: Το Fish Fry στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους George Town είναι ένα «σύμπλεγμα» μικρών εστιατορίων που τα προτιμούν οι ντόπιοι και όχι τυχαία. Εδώ θα φας το καλύτερο φαγητό των νησιών, από τηγανητά και ψητά θαλασσινά έως παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας των Μπαχαμών.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα