Άνοιξε το Museum of the Future στο Dubai

Η επίσημη τελετή έναρξης του Μουσείου του Μέλλοντος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, παρουσία του ηγεμόνα του Ντουμπάι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Το Μουσείο του Μέλλοντος οραματίζεται το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος σε 50 χρόνια από σήμερα. Ένας κόσμος ονειρικός, που θα τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια και θα υπάρχουν ιπτάμενα ταξί, αιολικά πάρκα και έργα που θα πραγματοποιούνται στο διάστημα.

Courtesy of MoTF

Είναι ένα κατασκευαστικό θαύμα που προσθέτει ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο στον αρχιτεκτονικά, μοντέρνο ορίζοντα του Ντουμπάι. Μια επταώροφη κατασκευή που δεν έχει υποστυλώματα, αλλά στηρίζεται σε ένα δίκτυο διαγώνιων δοκών. Υψώνεται στα 77 μέτρα πάνω από το έδαφος και διαθέτει αραβική καλλιγραφία, τρυπημένη στο κέλυφός του, το ποίημα του ηγεμόνα του Ντουμπάι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Η γραφή, η οποία χρησιμεύει ως παράθυρα, είναι κατασκευασμένη από πάνω από 1.000 επιβραδυντικά σύνθετα πάνελ, επενδυμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, καθένα από τα οποία σχεδιάστηκε ξεχωριστά.

Courtesy of MoTF

Ο καθένας από τους επτά ορόφους του μουσείου είναι αφιερωμένος σε διαφορετικό θέμα έκθεσης. Οι επισκέπτες του θα βρεθούν να κοιτάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα, καθώς και τα μελλοντικά θαύματα της οικολογίας και της ανθρώπινης ευημερίας στους τρεις πρώτους από τους επτά ορόφους. Οι άλλοι τρεις όροφοι παρουσιάζουν τεχνολογίες που αφορούν την υγεία, το νερό, τα τρόφιμα και τις μεταφορές, ενώ ο τελευταίος όροφος είναι αφιερωμένος στα παιδιά. Μαζί με τον καθηλωτικό εκθεσιακό χώρο, το MOTF έχει συνεργαστεί με παγκόσμιες μάρκες και εθνικά ιδρύματα για να παρουσιάσει τα αυριανά προϊόντα και τις καινοτομίες στον κόσμο της τεχνολογίας, της βιωσιμότητας, των μεταφορών, της υγείας και του διαστήματος.

Courtesy of MoTF

«Ήταν επιτακτική απαίτηση να αναπτυχθούμε τόσο γρήγορα γιατί έπρεπε να φτάσουμε στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Σάρα Αλ-Αμίρι, υπουργός προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ και πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΑΕ. «Πριν από το 1971, δεν είχαμε βασικά οδικά δίκτυα, καμία βασική εκπαίδευση, ηλεκτρικό δίκτυο κ.λπ.».

Copyright by World Economic Forum / Sikarin Fon Thanachaiary

Το νέο μουσείο έχει αποκτήσει το καθεστώς LEED Platinum, μια παγκόσμια βαθμολογία που προορίζεται για τα πιο ενεργειακά αποδοτικά και περιβαλλοντικά σχέδια στον κόσμο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στην αυξανόμενη λίστα εθνών που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απομακρύνοντας τουλάχιστον στο εσωτερικό τους τα ορυκτά καύσιμα που εξακολουθούν να οδηγούν την ανάπτυξη και την επιρροή της Αραβικής Χερσονήσου. Ωστόσο, η εστίαση του μουσείου σε ένα βιώσιμο μέλλον φέρνει στο προσκήνιο την εγγενή ένταση μεταξύ της πίεσης των αραβικών κρατών του Κόλπου να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των ΗΑΕ για το 2050.

Courtesy of MoTF

Το μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες να επανασυνδεθούν με τις αισθήσεις τους και να αποσυνδεθούν από τα τηλέφωνά τους. Επίσης τους ενθαρρύνει να σκεφτούν την υγεία και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, σε μια πόλη που γιορτάζει την κατανάλωση, την πολυτέλεια και τον καταναλωτισμό.

Η Αλ-Αμίρι είπε ότι το ήθος του μουσείου είναι ότι η προσπάθεια προς ένα βιώσιμο μέλλον και έναν υγιή πλανήτη δεν πρέπει να απαγορεύει την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. «Πρέπει να μην είναι απαγορευτικό, αλλά μάλλον μια ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες από αυτήν την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι», είπε.

Οι επισκέπτες του Μουσείου του Μέλλοντος οδηγούνται από έναν οδηγό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «Aya». Καλεί τους ανθρώπους να βιώσουν ένα μέλλον με ιπτάμενα ταξί, αιολικά πάρκα και έναν κόσμο που τροφοδοτείται από μια τεράστια δομή που περιστρέφεται γύρω από τη Γη, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου και τη μεταδίδει στο φεγγάρι. Το λεγόμενο Sol Project φαντάζεται το φεγγάρι να καλύπτεται από αμέτρητα ηλιακά πάνελ που κατευθύνουν αυτή την ενέργεια σε κόμβους στη Γη, όπου η ανθρωπότητα ευδοκιμεί και η βιοποικιλότητα του πλανήτη περιλαμβάνει καινοτόμα φυτικά είδη ανθεκτικά στη φωτιά.

Courtesy of MoTF

Το μουσείο οραματίζεται ότι το συλλογικό ενεργειακό έργο της ανθρωπότητας κατευθύνεται από έναν διαστημικό σταθμό που ονομάζεται OSS Hope, την ίδια λέξη στα αραβικά που τα ΗΑΕ ονόμασαν την πραγματική τους αποστολή, συλλέγοντας δεδομένα από την ατμόσφαιρα του Άρη. Πέρυσι, τα ΗΑΕ έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που ξεκίνησε μια ‘λειτουργική’ διαπλανητική αποστολή.

Courtesy of MoTF

Το φανταστικό μέλλον του μουσείου αντλεί επίσης από το παρελθόν του Ισλάμ με μια μαγευτική απεικόνιση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος που χαρτογραφούνται από αστρολάβους, τις σύνθετες συσκευές που εξευγενίστηκαν από τους Μουσουλμάνους κατά τη Χρυσή Εποχή του Ισλάμ, για να βοηθήσουν στη πλοήγηση και την ουράνια χαρτογράφηση.

Ένα, ιδιαίτερης σημασίας, σημείο του μουσείου είναι ένας σκοτεινός καθρέφτης, ένας χώρος που φωτίζεται από στήλες μικροσκοπικών γυάλινων κυλίνδρων με το DNA ζώων και ειδών που έχουν εξαφανιστεί ή κινδυνεύουν προς εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της πολικής αρκούδας της οποίας ο βιότοπος στην Αρκτική απειλείται επί του παρόντος από τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό το ονειρικό μέλλον, η υγεία του πλανήτη παρακολουθείται όπως ο παλμός, η θερμοκρασία και άλλα ζωτικά σημάδια ενός ατόμου.

Πληροφορίες

Το Μουσείο του Μέλλοντος άνοιξε για το κοινό την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, με εισιτήρια να κοστίζουν 40 δολάρια το άτομο.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από την Killa Design, μια αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θυμίζουμε επίσης πως το 2016, η Killa Design ανέπτυξε το πρώτο πλήρως λειτουργικό και μόνιμα κατειλημμένο γραφείο 3D εκτύπωσης στον κόσμο στο Ντουμπάι. Με τίτλο Office of the Future, το κτίριο είναι επί του παρόντος το σπίτι του Dubai Future Foundation καθώς και ένας εκθεσιακός χώρος και θερμοκοιτίδα για μελλοντικές αναδυόμενες τεχνολογίες στην περιοχή.

Η κατασκευή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μια πρόσθετη τεχνική «εκτύπωσης» από σκυρόδεμα χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή ύψους 6 μέτρων, μήκους 36 μέτρων και πλάτους 12 μέτρων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα