O Χάνς Κρίστιαν Αντερσεν είναι πιθανότατα ο πιο γνωστός Δανός και βέβαια ένας μέγας… παραμυθάς. Τα «Καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα», το «Ασχημόπαπο» και η «Μικρή γοργόνα» οφείλουν την ύπαρξή τους στο γόνιμο μυαλό του σπουδαίου αυτού ανθρώπου που γεννήθηκε στο Οντένσε, την πρωτεύουσα του νησιού Φιονία, όπου βρίσκεται το σπίτι των παιδικών του χρόνων.
Αυτό το σπίτι, μουσείο ήδη από το 1908, τροποποίησε πρόσφατα, εγκαινιάζοντας έτσι την νέα εποχή του για λογαριασμό του Δήμου της πόλης, ο γνωστός γιαπωνέζος αρχιτέκτονας Kengo Kuma.
Στόχος ήταν να γίνει το συγκεκριμένο σημείο, ενας ακόμη πιο ελκυστικός παγκόσμιος τουριστικός προορισμός για όσους αγάπησαν και συνάμα γαλουχήθηκαν από παιδιά ως προσωπικότητες, με τα γοητευτικά παραμύθια του Αντερσεν.
Ο χώρος απλώνεται πλέον σε μια έκταση 5,5 περίπου στρεμμάτων – τα 2/3 αυτών υπογείως – στο κέντρο της πόλης, αποτελεί δε ουσιαστικό πολιτιστικό μαγνήτη, καθώς προσφέρει, μεταξύ άλλων, ένα θέατρο και πολλά, συνεχή διαδραστικά events στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου, κάτι που ζωντανεύει τα όμορφα παραμύθια και την όντως οργιώδη φαντασία του Δανού… Αισώπου!
Την όλη διαρρύθμιση φρόντισε ο περίφημος αγγλικός οίκος Event Communications σε συνεργασία με 12 ειδικούς που στρατολογήθηκαν σχετικά και προέρχονται από όλον τον κόσμο.
Καλλιτέχνες όπως ο βραζιλιάνος Henrique Oliveira, ο άγγλος κατασκευαστής κουκλών Andy Gent και ο Δανός σεναριογράφος Kim Fupz Aakeson, μεταξύ άλλων, απλώς πιστοποιούν την στενή σχέση της τέχνης με το έργο ή μάλλον την αντίστοιχη υψηλή τέχνη, του Αντερσεν.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσείου Henrik Lübker δήλωσε τα εξής: «Επιλέξαμε συνεργάτες καλλιτέχνες που συνάδουν με την πεμπτουσία του έργου και του μηνύματος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στόχος μας η δημιουργία ακραιφνούς τέχνης μέσα σε έναν χώρο του οποίου η σχεδίαση, η ίδια η αρχιτεκτονική κατασκευή και το πέριξ τοπίο ακόμη, προδιαθέτουν σε μια συνολική και ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτιστικής δράσης για όλους, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Οι επισκέπτες μας μπορούν να προσδοκούν την είσοδό τους σε έναν κόσμο, όπου το χιούμορ και το παιχνίδι εναλλάσσονται διαρκώς και βαραίνουν το ίδιο με τις όποιες δυνατές απαντήσεις προκύπτουν στην αναζήτηση της αλήθειας.
Σουρεαλιστικά παιχνίδια σε μετατρέπουν μαγικά σε τενεκεδένιο στρατιωτάκι, σε γοργόνα που κολυμπά στα σκοτεινά βάθη ή στην φωτεινή επιφάνεια των ωκεανών, ή ακόμη σε ένα απλό ασχημόπαπο που έχει την ατυχία να περνάει τα πάνδεινα στη ζωή του. Ο κόσμος που θα μας επισκεφθεί, μπορεί να περιμένει εκπλήξεις που αφορούν το κάθε άτομο ή και ολόκληρες οικογένειες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειριών».
Από την Μαρία Αρβανιτοπούλου