Μια προφανής επιλογή για τους οινόφιλους, η Μεντόζα βρίσκεται στην καρδιά της παραγωγής κρασιού στην Αργεντινή, η οποία με τη σειρά της είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στη Νότια Αμερική.
Παρόλο που τα πρώτα αμπέλια καλλιεργήθηκαν εδώ πριν από περίπου 500 χρόνια, η περιοχή πραγματικά απογειώθηκε ως οινικός προορισμός κατά τη δεκαετία του ‘90 και είναι πλέον συνώνυμο της ποικιλίας malbec.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες ποικιλίες σταφυλιών, όπως τα λευκά torrontes και πολλά κόκκινα, για παράδειγμα τα bonarda. Η αφθονία των οινοποιείων σημαίνει ότι είναι επίσης ένας κορυφαίος τόπος γαστρονομίας με πληθώρα εστιατορίων με θέα στους μεγάλους αμπελώνες.
Ο Αργεντινός σεφ Francis Mallmann, γνωστός για τη μαγειρική του σε φωτιά, ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τη Μεντόζα ως κορυφαίο προορισμό για φαγητό όταν άνοιξε εδώ το δικό του εστιατόριο, το 1884, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Μια σειρά από ταλαντούχους σεφ ακολούθησαν το παράδειγμά του και τώρα η πόλη είναι γεμάτη επιλογές.
Ένα αγαπημένο στο κέντρο της πόλης είναι το Fuente y Fonda, που σερβίρει σπιτικό φαγητό όπως λαζάνια και provoleta, το εθνικό πιάτο με τυρί στη σχάρα.
Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται το Siete Fuegos, όπου oι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα rib eye μαγειρεμένο επί εννέα ώρες σε φωτιά.
Δοκιμάστε την εκδοχή των empanadas της Μεντόζα, ψημένες αντί για τηγανητές, γεμιστές με βοδινό κρέας, κρεμμύδια, βραστό αβγά κι ελιές στο Santa Julia, όπου η σεφ Maria del Carmen Vicario πήρε το στέμμα στο πρωτάθλημα για την καλύτερη empanada το 2019.
Στη συνέχεια δείτε τους κρεοπώλες και τους πωλητές φρούτων και λαχανικών σε δράση και δοκιμάστε μια φέτα ζαμπόν και πίτσα με πιπεριά στο ιστορικό Mercado Central.
Μια περιήγηση γευσιγνωσίας κρασιού είναι μια ωραία ιδέα και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να πάτε από οινοποιείο σε οινοποιείο.
Οργανωμένες ποδηλατικές εκδρομές με εταιρείες όπως η Wine Paths, και η Mendoza Wine Camp, περιλαμβάνουν συνήθως επισκέψεις σε τρία οινοποιεία με πολλές γευσιγνωσίες και ένα γεύμα σε μια γραφική τοποθεσία. Υπάρχουν πολλές σημαντικές περιοχές κρασιού εδώ, αλλά το Luján de Cuyo, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο, θεωρείται η γενέτειρα της βιομηχανίας κρασιού της Μεντόζα, με αμπέλια φυτεμένα σε ύψος έως και 1 χλμ. πάνω από τη θάλασσα.
Πηγή: Food & Travel