Αν για φέτος το καλοκαίρι αναζητάτε ένα ήρεμο μέρος για διακοπές, αλλά παράλληλα θέλετε ο προορισμός σας να συνδυάζει παραλίες με απίθανα και καθαρά νερά, ατελείωτες αμμουδιές, καλό φαγητό και χαλαρή νυχτερινή ζωή, τότε η λύση είναι μία και ονομάζεται: Σίφνος.
Η Σίφνος βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σέριφο και στην Κίμωλο. Έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, το βιβλίο με τις συνταγές του οποίου υπήρχε μάλλον σε όλα τα ελληνικά σπίτια τη δεκαετία του ’80.
Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Σίκινο, την Ίο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σύρο. Την καλοκαιρινή περίοδο πυκνώνουν τα δρομολόγια των πλοίων και προστίθενται επιπλέον συνδέσεις όπως για παράδειγμα με Μύκονο, Νάξο και Λαύριο.
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος τη Σίφνο; Ας αρχίσουμε από τις παραλίες που αποτελούν σήμα κατατεθέν για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Η παραλία Αποκοφτό βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σίφνου, εντός του όρμου του Φάρου και απέχει 8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, την Απολλωνία. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της ακτής αποτελεί το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.
Η παραλία Βρουλίδια για πολλούς είναι η ωραιότερη στη Σίφνο. Είναι μικρή σε έκταση και αποτελείται από χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού.
Η παραλία Καμάρες είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού. Διαθέτει μεγάλη αμμουδιά και συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο του νησιού. Απέναντι, στους πρόποδες του βουνού του Αγίου Συμεών, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι, βρίσκεται η συνοικία της Αγίας Μαρίνας, που αξίζει να επισκεφθείτε για την μαγευτική θέα.
Δεύτερος λόγος για να επισκεφθεί κάποιος τη Σίφνο είναι το Κάστρο, το οποίο αξίζει να το εξερευνήσετε με τα πόδια και φυσικά να απολαύσετε από εκεί το ηλιοβασίλεμα.
Αν βρεθείτε στη Σίφνο, σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, που βρίσκεται στο υπέροχο βραχώδες ακρωτήρι της Χρυσοπηγής. Το μοναστήρι, πέρα από την ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει με θαύματα και πειρατές, διαθέτει και μία καταπληκτική θέα.
Η Σίφνος είναι επίσης γνωστή για την αγγειοπλαστική. Στο νησί λειτουργούν 15 εργαστήρια κεραμικής. ενώ παράλληλα υπάρχει και μουσείο κεραμικής, όπου το καλοκαίρι το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου διοργανώνει πληθώρα εκθέσεων με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μελών του.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αξίζει να επισκεφθείτε τα αρχαία ορυχεία. Στη χερσόνησο του Άι Σώστη αποδείχτηκε ότι η πρώτη μεταλλευτική δραστηριότητα για την παραγωγή αργύρου και μολύβδου άρχισε τουλάχιστον από την αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ. στοιχείο που καθιστά το συγκεκριμένο μεταλλείο ως το δεύτερο αρχαιότερο αργυρωρυχείο του κόσμου.
Το μονοπάτι για να φτάσετε στα ορυχεία ξεκινάει από τον οικισμό του Αγίου Μηνά και φυσικά υπάρχει και η σχετική σήμανση. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και είναι μέτριας δυσκολίας. Φτάνοντας κοντά στα μεταλλεία, θα δείτε κοκκινόμαυρες πέτρες, όπου χρειάζεται προσοχή, καθώς είναι εύκολο να παραπατήσει κάποιος.
Τέλος, όπως αναφέραμε και στην αρχή, η Σίφνος είναι γνωστή και για το καλό φαγητό. Αν ταξιδέψετε στο νησί, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τις γεύσεις, καθώς τα περισσότερα φαγητά είναι μαγειρεμένα παραδοσιακά σε πήλινα σφραγισμένα σκεύη και το γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά συναρπαστικό.
Επομένως η Σίφνος είναι ο προορισμός που συνδυάζει μαγικές παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, παράδοση, γεύση, ιστορία και φυσικά θέα απαράμιλλης ομορφιάς.