Πρωτεύουσα της Φινλανδίας μέχρι το 1812, όταν η χώρα αποτελούσε ακόμα τμήμα της Σουηδίας, η πόλη
Turku στις όχθες του ποταμού Aura έχει ρίζες που απλώνονται στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία.
Στο παρελθόν το Turku έκανε εισαγωγές μετάλλων από τη Στοκχόλμη και εξήγαγε μεγάλες ποσότητες ρητίνης πεύκου, που ήταν απαραίτητη για τη κατασκευή πλοίων και σπιτιών. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Aura που, καθώς καλοκαιριάζει, μετατρέπεται σε μεγάλο πάρκο διασκέδασης. «Δεν ήταν πάντα έτσι» θυμάται η Anne Haahti, ιδιοκτήτρια του Cafe Art. «Κάποτε η περιοχή γύρω από το ποτάμι ήταν σκοτεινή και επικίνδυνη». Ολα όμως άρχισαν να αλλάζουν το 2011, όταν το Turku έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τώρα η ατμόσφαιρα παντού είναι χαλαρή και χαρούμενη, ενώ όλοι είναι ανοιχτοί και φιλόξενοι. Χαρακτηριστική αυτού του πνεύματος είναι η Μέρα του Εστιατορίου. Πρόκειται για μια ιδέα με μεγάλη απήχηση, μια γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι μπορούν να ανοίξουν τασπίτια τους και να μαγειρέψουν για αγνώστους.
Το Turku, σύμφωνα με τους ντόπιους, έχει χτιστεί πάνω σε εφτά λόφους. Στον μεγαλύτερο, τον Kakolanmaki, υπήρχε ένα σωφρονιστικό και ψυχιατρικό ίδρυμα που σήμερα έχει μετατραπεί σε μοντέρνο οικιστικό συγκρότημα. Εκεί όπου άλλοτε στεγάζονταν τα γραφεία του ψυχιατρείου, ο επισκέπτης ανακαλύπτει το εστιατόριο και μπαρ Kakolanruusu, ένα από τα καλύτερα της περιοχής, που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, δημοφιλή σε αυτή τη γωνιά του αρχιπελάγους (για παράδειγμα, ψητή πέρκα με το κόκαλο).
Στο μπαρ Apteekki (σημαίνει «φαρμακείο») λειτουργεί μια μικροζυθοποιία που παράγει 150 λίτρα τη φορά, ενώ μια άλλη, η Koulu, οργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αγνής Πατάτας. Δεν πρόκειται για μια εμπορική ιδέα, οι Φινλανδοί λατρεύουν την πατάτα και στο φεστιβάλ καταναλώνουν τις πρώτες της σεζόν σκέτες, χωρίς αλάτι ή βούτυρο.
Οι νοστιμιές που προτιμούν οι ντόπιοι είναι το κρέας τάρανδου και ελαφιού, η ρέγκα, ο σολομός, η καπνιστή πέρκα, o ιππόγλωσσος, η γλώσσα και τα προζυμένια ψωμιά.
Καθώς ανοίγει ο καιρός, κόσμος βγαίνει έξω και απολαμβάνει τον ήλιο και το καλό φαγητό σε μεγάλα κοινόχρηστα τραπέζια που στήνονται στις όχθες. Παίρνοντας το φέρι μπορεί κανείς σε λίγες ώρες να βρεθεί στα ψαράδικα νησιά Εland με τις υπέροχες παραδόσεις.
Ή μπορεί να πάει με το αυτοκίνητο στην ειδυλλιακή πόλη Narpes περνώντας από γραφικά χωριά, διάσημα για τις ντομάτες τους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Vaasa, απέχει περίπου 3 ώρες με το αυτοκίνητο από το Turku, αλλά η παραλιακή διαδρομή μέχρι εκεί είναι από τις ωραιότερες στη χώρα.