Xριστούγεννα στη Βιέννη: Βιεννέζικος καφές στο παλάτι και η αυθεντική συνταγή του αυτοκρατορικού Applestrudel μόνο για σας
Credit: InStyle Magazine/Photos: Σίσσυ Νίκα

Χριστούγεννα με γεύση αυτοκρατορική από apfelstrudel και βιεννέζικο καφέ στο ατμοσφαιρικό Παλάτι Σενμπρούν. Μυσταγωγία διά χειρός Querfeld και η αυθεντική συνταγή… δική σας.

H πριγκίπισσα Σίσσυ είναι η εμβληματική προσωπικότητα της Αυστρίας, που αγαπήθηκε και στιγμάτισε τη βιεννέζικη ζωή, χάρισε χρώμα και αίγλη.

Στην αυστριακή γαστρονομία έβαλε τη δική της σφραγίδα με το περίφημο apfelstrudel. Το όνειρο κάθε γευσιγνώστη είναι να δοκιμάσει το αυτοκρατορικό apfelstrudel, αλλά και τον βιεννέζικο καφέ σε ατμόσφαιρα εποχής.

Ένα τηλεφώνημα φίλου χάρισε στο περιοδικό μας real taste & style, που κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα μαζί με την κυριακάτικη εφημερίδα Realnews, carte blanche για την προσέγγιση του γευστικού ονείρου. Φιλοξενούμενη του ευγενέστατου κ. Βerndt Querfeld, έφτασα στη Βιέννη. Είναι ο άνθρωπος-κλειδί για τη μύησή μου στον κόσμο της γεύσης της Βιέννης. Στην οικογένεια Querfeld ανήκουν τα ωραιότερα ιστορικά καφέ της Βιέννης.

Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στο περίφημο ιστορικό καφέ Landtmann. Στέκει εκεί από το 1873. To καφέ έχει βραβευτεί ως «Το πιο κομψό βιεννέζικο καφέ του 21ου αιώνα». Η γευστική μου ξενάγηση ξεκινά στο σωστό σημείο με την εκλεκτότερη παρέα.

Από τον κατάλογο με τους 20 καφέδες διάλεξα τον καφέ «Σίσσυ» χωρίς δεύτερη σκέψη, και για γλυκό φυσικά το αναμενόμενο! Με παρέμβαση «άνωθεν», ο καφές συνοδεύτηκε από kaiserschmarrn, τις αγαπημένες τηγανίτες με σταφίδες του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, αγαπημένου της Σίσσυ.

Τα πειράγματα για το όνομά μου έπεφταν βροχή… Συζητήσαμε, μάλιστα, αυτό που το περιοδικό είχε εμπνευστεί. Το ενδεχόμενο της δημιουργίας «Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης», αφού Έλληνας ήταν ο πρώτος δημιουργός καφέ στην Ευρώπη. Η ιδέα τον ενθουσίασε…

Δεύτερος σταθμός μας το Παλάτι Σενμπρούν. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, κατευθυνθήκαμε αριστερά και γρήγορα «εισχωρήσαμε» στο αυτοκρατορικό αρτοποιείο. Στο υπόγειο, τα παρασκευαστήρια του θρυλικού apfelstrundel. Mια έντονη ματιά στο παρελθόν.

Η επίδειξη παρασκευής του ονειρικού γλυκού αρχίζει. Όλα γίνονται με την αίγλη και τη μυσταγωγία εκείνης της εποχής. Μου φάνηκε ιδιαίτερα εύκολο… Το δοκίμασα σχεδόν αχνιστό, με αυτή την υπέροχη σαντιγί.

Το δεύτερο κομμάτι ήρθε στο τραπέζι μας συνοδεία ανάλογου καφέ στο Residenz café, στο παλάτι Σενμπρούν.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

250 γρ. αλεύρι τύπου 700

2 γρ. αλάτι

1 αβγό

100 ml χλιαρό νερό

20 ml ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΤΟΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

100 γρ. κρουτόν ή μπαγιάτικο ψωμί

κομμένο σε τετραγωνάκια

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό μήλα μαλακά, καθαρισμένα

1 σφηνάκι ρούμι

170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

10 ml χυμό λεμονιού

140 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κανέλα σε σκόνη

150 γρ. κρουτόν βουτύρου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

ζάχαρη άχνη με ελάχιστη κανέλα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, δηλαδή του στρούντελ, και ζυμώνουμε δυνατά. Σημείωση: Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια μας.

• Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα της μπάλας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε μπολ με ελαιόλαδο για 30 λεπτά.

• Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη μεγάλη λινή πετσέτα και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο. Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάχτυλά μας. Σημείωση: Οι πιο έμπειρες μπορούν να ανοίξουν το φύλλο στον αέρα σαν την πίτσα. Το πάχος του φύλλου μας θα πρέπει να είναι σαν της γκοφρέτας.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρουτόν ή τα κομματάκια από μπαγιάτικο ψωμί. Μόλις πάρουν ένα χρυσο-καφετί χρώμα, είναι έτοιμα.

• Αναμειγνύουμε τα 140 γρ. καστανής ζάχαρης με την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

• Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Αν θέλουμε, τις κόβουμε και στη μέση. • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα μήλα, το ρούμι, την κανελοζάχαρη, τα κρουτόν, τις σταφίδες, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.

• Πάνω στο ορθογώνιο φύλλο, ακριβώς στη μέση, απλώνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας τυλίγουμε προσεκτικά, βοηθούμενοι από ένα ύφασμα. Μόλις το στρούντελ πάρει το σχήμα του, κλείνουμε τις δύο άκρες.

• Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσο-καφετί χρώμα.

• Bουτυρώνουμε με πινελάκι το στρούντελ μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Έπειτα από 10 λεπτά πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε με κρέμα σαντιγί.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα