Η Γερμανίδα σχεδιάστρια Emilie Burfeind δημιούργησε πρόσφατα ένα sneaker-κάλτσα με σόλα από μυκήλιο μανιταριού και πλεκτό το επάνω μέρος του. Πρωτεύον υλικό κατασκευής αποτέλεσαν οι κοινές τρίχες σκύλων που συγκεντρώνονται κατά την περιποίηση των ζώων και που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν πεταχτεί. Το αποκαλούμενο Sneature trainer αποτελείται από τρία βιολογικά και ανανεώσιμα υλικά, που επιτρέπουν να διασπαστεί και να ανακυκλωθεί, είτε να κομποστοποιηθεί βιομηχανικά, μετά τη χρήση του.
Το sneaker αυτό αποτελείται από μόλις από τρία βιολογικά υλικά. Δεν διαθέτει κορδόνια, έχει τη μορφή μιας κάλτσας, είναι χωρίς ραφές και, το πιο σημαντικό, κατασκευάζεται από φυσική πρώτη ύλη. Η τρίχα του… καλύτερου φίλου μας λοιπόν, μετατρέπεται με την κατάλληλη επεξεργασία σε νήμα υψηλής ποιότητας, γνωστό ως Chiengora. Το νήμα αυτό μάλιστα, είναι κατά 42% πιο θερμομονωτικό από εκείνο από μαλλί προβάτου και έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά από τις αυτόχθονες κοινωνίες στη Δυτική Ακτή της Αμερικής.
Εάν θελήσουμε να συγκρίνουμε με τα παραδοσιακά sneakers, τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν 8 έως 12 πρώτες ύλες, όπως ύφασμα, νάιλον, αφρό, με βάση πάντα το πετρέλαιο. Οπότε όταν αχρηστευθούν, μετά τη χρήση τους, μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον ή τους χώρους υγειονομικής ταφής τους για έως και 1000 χρόνια!
Για το πάνω μέρος του παπουτσιού, η Burfeind χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία πλέξης 3D, που είναι ουσιαστικά μια τρισδιάστατη “εκτύπωση με νήμα”. Η τελική κάλτσα βυθίζεται στη συνέχεια σε υγρό φυσικό καουτσούκ που προέρχεται από τον χυμό του δέντρου hevea brasiliensis, για να δημιουργηθεί έτσι ένα υδατοαπωθητικό στρώμα κατά μήκος της σόλας του υποδήματος. Μια μικρή θηλιά στο πίσω μέρος, βοηθάει ώστε το πόδι να γλιστράει εύκολα μέσα στο παπούτσι που φοριέται γρήγορα.
Είναι γεγονός πως ορισμένες γνωστές και καταξιωμένες μάρκες της αγοράς έχουν κάνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των παπουτσιών τους, με την Adidas και την Nike να πρωτοστατούν σε ανακυλώσιμα μοντέλα.
Ομολογουμένως έξυπνη, πολλαπλά συμφέρουσα και πρακτική αυτή η νέα ιδέα, μένει όμως να δούμε εάν τελικά θα πείσει για την αισθητική και την πρακτικότητά της παραγωγούς και καταναλωτές, ώστε να μπορέσει να εδραιωθεί και να μακροημερεύσει!