Ο Banksy τα βάζει με οίκο μόδας που χρησιμοποίησε έργο του χωρίς άδεια και καλεί τους κλέφτες καταστημάτων να εκδικηθούν
Credit: Banksy/Instagram

Ο Banksy είναι ο διασημότερος street artist στον κόσμο. Κάθε φορά που ένα του έργο εμφανίζεται σε κάποιον τοίχο όλοι μιλούν για αυτό. Τα έργα του με στένσιλ είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα και τις περισσότερες φορές περνούν ένα μήνυμα, συμβολικό.

Αυτή την φορά όμως έγινε αντικείμενο συζήτησης για άλλο λόγο. Φαίνεται ότι ο καλλιτέχνης είναι έξαλλος με τον οίκο μόδας Guess, τον οποίο κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε έργο του στη βιτρίνα ενός καταστήματος χωρίς την άδειά του. Ο ίδιος μάλιστα παρακίνησε τους «φίλους κλέφτες» να κλέψουν το μαγαζί, όπως το τελευταίο αντίστοιχα έκανε με το έργο του.

«Προσοχή σε όλους τους κλέφτες καταστημάτων! […] Με έκλεψαν χωρίς να με ρωτήσουν -πώς μπορεί να θεωρηθεί λάθος αν κάνετε το ίδιο με τα ρούχα τους;», έγραψε ο Banksy στο Instagram, ανεβάζοντας φωτογραφία με την βιτρίνα της Guess στη Regent Street του Λονδίνου, ενός από τους πιο εμπορικούς δρόμους του West End.

Το brand απάντησε κλείνοντας το κατάστημα και βάζοντας καλύμματα στις βιτρίνες μέχρι να λυθεί το θέμα το θέμα, σύμφωνα με δημοσιεύσεις χρηστών.

To παρασκήνιο

Παρόλο που η πρόταση για ξεκάθαρη κλοπή μπορεί να φαίνεται σαν αντίποινα, μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος δράσης που έχει στη διάθεσή του ο Banksy μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου το 2021, που έλεγε ότι δεν μπορούσε να προστατεύσει τα σχέδιά του αν δεν εμφανιστεί και τα διεκδικήσει με το νόμιμο όνομά του. Το δικαστήριο προφανώς έλαβε την απόφασή του εν μέρει με βάση ένα κείμενο του ίδιου του Banksy που εξέδωσε το 2007 και έλεγε ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους ηττημένους». Το έργο του έχει επίσημα άδεια μέσω του Pest Control, το οποίο επιτρέπει την ελεύθερη χρήση των εικόνων του για προσωπικούς σκοπούς, ενώ απαγορεύει την εμπορική χρήση.

Η συλλογή της Guess έγινε σε συνεργασία με την Brandalised, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αδειοδοτεί εικόνες γκράφιτι για χρήση σε εμπορικά προϊόντα. Μια ακόμα εταιρεία που εμπλέκεται στην εν λόγω συνεργασία είναι η Full Color Black, μια εταιρεία εκτύπωσης (και θυγατρική της Brandalised) που κέρδισε μια υπόθεση το 2021 για να χρησιμοποιήσει την τέχνη του Banksy σε εμπορικά προϊόντα. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι εκείνος δεν είχε τα πνευματικά δικαιώματα των σχεδίων του για το 2014, καθώς δεν τα χρησιμοποίησε για εμπορικούς σκοπούς ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, όντως τους έχουν χορηγηθεί τα εμπορικά δικαιώματα από τα συγκεκριμένα έργα του Banksy, και ένας από τους λόγους είναι πως τα περισσότερα από αυτά δημιουργήθηκαν αρχικά ως γκράφιτι.

Ο ιστότοπός τους παρουσιάζει πολλά από τα έργα του Banksy και προσφέρει στους υποψήφιους πελάτες την δυνατότητα να διαμορφώσουν τις εικόνες για να ταιριάζουν στις ανάγκες τους – για παράδειγμα, αφαιρώντας όπλα για μη βίαιες καμπάνιες. Φαίνεται ότι βασίζονται στην πεποίθηση ότι ο Banksy δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δικά του έργα.

Η Brandalised δέχθηκε επίσης πυρά τον Απρίλιο για τη χρήση ενός άλλου σχεδίου Banksy, το οποίο εμφανίστηκε στα πάνινα παπούτσια της μάρκας Sangacio που διατίθενται μόνο στην Ιαπωνία.

Η Gap επίσης πουλάει αυτή τη στιγμή μπλουζάκια με έργα τέχνης του Banksy, αλλά κανείς δεν έχει μπει στη διαδικασία να τα κλέψει, τουλάχιστον ακόμη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα