Όσο περνά ο χρόνος, ο κόσμος της μόδας αλλάζει συνεχώς με τους σχεδιαστές να αναθεωρούν τις πρακτικές τους αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούν, υιοθετώντας τεχνικές και πρώτες ύλες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό fashion brand, MUSA, το οποίο δημιούργησε η Νάσια Φιλιππίδη και σίγουρα αξίζει να γνωρίσεις.
Εμείς την προσεγγίσαμε, συζητήσαμε μαζί της και ήρθε η στιγμή να τη γνωρίσετε και εσείς.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μόδα και να δημιουργήσεις το brand MUSA;
Η μητέρα μου είχε boutique με γυναικεία ρούχα, οπότε αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου από πολύ μικρή ηλικία είχα επιρροές από τον κόσμο της μόδας. Θυμάμαι εμένα και την αδερφή μου να κάνουμε υποτιθέμενα fashion show μέσα στο μαγαζί σαν πασαρέλα. Μεγαλώνοντας ανακάλυπτα όλο και περισσότερο ότι είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μου και άρχισα να αντιλαμβάνομαι την επιρροή που έχει το στιλ στην καθημερινότητα μας. Πιστεύω πολύ ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυνόμαστε αντικατοπτρίζει τις αξίες μας, την προσωπικότητα μας, το ποιοι είμαστε και το ποιοι θέλουμε να είμαστε.
Μόλις τελείωσα τις σπουδές μου στο marketing δούλεψα σε κάποια brand σχετικά με μόδα και ομορφιά στην Αθήνα, το Μιλάνο και Λονδίνο, όπου έκανα και το μεταπτυχιακό μου πάνω στο luxury marketing. Το 2018 πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την δουλειά μου στο Λονδίνο και να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Οι συγκυρίες ήρθαν με τέτοιο τρόπο που άρχισα να δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στον κλάδο του τουρισμού. Λόγω της πρώτης καραντίνας και του covid-19 η startup που είχα δημιουργἠσει έκανε τον κύκλο της οπότε είχα δύο επιλογές, την κατάθλιψης ή τη δημιουργικότητα. Επειδή λοιπόν η μόδα ήταν κάτι που από μικρή είχα ως χόμπι και όντας το πάθος μου και το μεράκι μου αισθάνθηκα ότι όλα ήρθαν και έδεσαν ώστε να πάρει αυτό το χόμπι σάρκα και οστά. Ήταν το σωστό timing.
Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε η MUSA με αποστολή να ξεδιπλὠσει την μούσα που κρύβουμε όλοι μέσα μας με σεβασμό στον εαυτό μας, το σώμα μας και το περιβάλλον.
Εξήγησε μας γιατί επέλεξες αυτό το όνομα.
Το όνομα MUSA το εμπνεύστηκα αρχικά από τις 9 Μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας. Υποστηρίζω πάντα πως ο καθένας μας έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα που θα πρέπει να αγαπάει και να υπερασπίζεται. Ακριβώς όπως και οι 9 Μούσες. Καθεμία τους ξεχώριζε και για κάποιο χαρακτηριστικό της. Έτσι είμαστε και εμείς ως άνθρωποι. Μέσα σε συνθήκες που μας επιτάσσουν το ποιοι να είμαστε για να μας αποδέχονται οι άλλοι, εμείς επιλέγουμε να είμαστε αυτό που ακριβώς είμαστε. Αυτή είναι η μοντέρνα όπως ονομάζω MUSA, αλλά και μία ερμηνεία του sustainability. Το δεύτερο είναι ότι η musa είναι είδος μπανανιάς φρούτου που φυτρώνει στην Ινδία, το ανακάλυψε ο Μ. Αλέξανδρος και το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Από αυτό φτιάχνονται και διάφορα βιώσιμα υφάσματα. Και αυτό γιατί στη MUSA επιλέγουμε φυσικά υφάσματα για την συλλογή που αγκαλιάζουν το σώμα μας και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Έχεις υιοθετήσει μία sustainable και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στο brand σου. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;
Ήδη από το 2016 που έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία πάνω στο international luxury marketing και λόγω του ότι ο κλάδος του luxury σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον, είχα ασχοληθεί με το θέμα του sustainability και του ethical. Η κύρια έμπνευση για να το ενσωματώσω στην MUSA ήρθε λόγω της πανδημίας του covid-19 όπου αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η προσοχή που ζητάει ο πλανήτης μας από εμάς, αλλά και η ανάγκη που αισθανθήκαμε με αφορμή τις συνθήκες που βιώσαμε να επαναπροσδιορίσουμε το ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να είμαστε και τις αξίες μας. Οπότε ήθελα η MUSA να αποτελεί έμπνευση για καθένα από εμάς στο να φροντίζουμε και να “φοράμε” τον εαυτό μας με πάθος και να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας μέσα από τις επιλογές μας.
Πώς σε επηρεάζει αυτή η επιλογή στον τρόπο που δημιουργείς; Σου προσθέτει περισσότερες δυσκολίες;
Σίγουρα προσθέτει αρκετές δυσκολίες, καθώς ο κλάδος στα βιώσιμα υφάσματα και υλικά είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και σε ένα στάδιο έρευνας. Οπότε και οι επιλογές που υπάρχουν είναι αρκετά περιορισμένες. Βέβαια, έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια κυρίως από startups που έχουν δημιουργήσει καινοτομίες τόσο στο θέμα της παραγωγής ως διαδικασία, αλλά και της επεξεργασίας υλικών. Ένα άλλο κομμάτι της βιώσιμης μόδας που αξίζει την προσοχή μας είναι το upcycling. Αυτό σημαίνει ότι ένα brand μπορεί να αξιοποιήσει υλικά και υφάσματα τα οποία θα κατέληγαν στο περιβάλλον ως απορρίμματα και να τα μετατρέψει σε δημιουργίες. Γενικότερα ο κόσμος της βιώσιμης μόδας έχει τη μαγεία του, ειδικά αν το αντιμετωπίσεις ως μία πρόκληση για λίγο έξτρα έμπνευση και δημιουργικότητα.
Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς περισσότερο για τις δημιουργίες σου; Υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζεις περισσότερο; Πώς τα επιλέγεις;
Η κολεξιόν της MUSA φτιάχνεται από υλικά που είναι βιώσιμα και όσο περισσότερο εφικτό φιλικά προσκείμενα στο σώμα μας και το περιβάλλον. Ένα κύριο υλικό μας είναι το ελληνικό οργανικό βαμβάκι το οποίο καλλιεργείται και παράγεται στην Ελλάδα, αλλά και το pinatex, που είναι ένα υλικό που έχει όψη, υφή και χαρακτηριστικά δέρματος, μόνο που δεν είναι δέρμα και είναι πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Πρόκειται για ένα υλικό παγκόσμιας καινοτομίας που παράγεται από φύλλα ανανά.
Τι σημαίνει για εσένα βιώσιμη και ηθική μόδα;
Η βιώσιμη μόδα για μένα έχει δύο διαφορετικές διαστάσεις. Η πρώτη είναι η σωστή και εκλογικευμένη διαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε να διασφαλίζεται ένα μέλλον ισότιμο για όλους. Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η δεύτερη ερμηνεία είναι μία υποκειμενική άποψη που έχω διαμορφώσει, πως βιώνω την βιώσιμη μόδα ως άνθρωπος, και στηρίζεται στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Δηλαδή στο να έχουμε το θάρρος να είμαστε ο εαυτός μας, να υποστηρίζουμε τις αξίες μας με τις επιλογές μας (όπως με τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε) και να προσαρμόζουμε τα trends που δημιουργούνται γύρω μας στην δική μας προσωπικότητα και όχι να προσαρμοζόμαστε εμείς σε αυτά αλλοιώνοντας την ταυτότητα μας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της MUSA.
Πιστεύω επίσης πως η ηθική μόδα είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας οπότε την παραγωγή της κολεξιόν την αναθέτουμε σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Όλη η κολεξιόν παράγεται στην Ελλάδα. Τα κομμάτια που παράγουμε είναι σε μικρή κλίμακα ώστε να μην υπάρχει απόθεμα που μπορεί να καταλήξει ως απορρίμματα στο περιβάλλον και επίσης υιοθετούμε την zero waste policy σε περίπτωση που υπάρχει περίσσευμα υλικών από την δημιουργία της κολεξιόν. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος ζωής των προϊόντων μας αρχίζει και τελειώνει σε εμάς προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά παράλληλα στηρίζοντας την τοπική κοινωνία.
Ποιον τύπο γυναίκας αντιπροσωπεύουν οι δημιουργίες σου;
Η κολεξιόν της MUSA σχεδιάζεται για κάθε άνθρωπο που τολμάει να είναι αυτός που είναι χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητα του για να είναι αποδεκτός. Είναι για αυτόν που εμπιστεύεται τη MUSA που υπάρχει μέσα του, που αποτελεί έμπνευση με την στάση του και που υπερασπίζεται τις αξίες του και το δείχνει μέσα από τις επιλογές του.
Μίλησε μας για τη νέα MUSA συλλογή.
Η συλλογή της MUSA αποτελείται από always in trend ρούχα που έχουν προσωπικότητα και αποτελούν βασικά κομμάτια statement της ντουλάπας μας για day to night στυλ, αλλά και minimal τσάντες που ο σχεδιασμός τους και τα χαρακτηριστικά τους ανταποκρίνονται στο νέο lifestyle της multitasking και multiscreen εποχής που ζούμε. Η συλλογή ρούχων της MUSA έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις 9 Μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας με μοντέρνες, αλλά μίνιμαλ παραλλαγές.
Η χειμερινή κολεξιόν μας αποτελείται από οργανικά tee-shirts, cozy μαλακά φουτεράκια και φουτερ-φόρεμα τα οποία ανάλογα με τι θα τα συνδυάσεις διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο στυλ για κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά και τσάντες που μπορείς να κρατήσεις με 5 διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την περίσταση για statement look.
Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;
Σε αυτή την φάση φτιάχνουμε το e-shop μας και ετοιμάζουμε την κολεξιόν για Άνοιξη-Καλοκαίρι όπου θα έχουμε και κάποιες συνεργασίες έκπληξη! Ωστόσο αν κάποιος θέλει να παραγγείλει μπορεί να το κάνει μέσω μηνύματος στην σελίδα μας στο ινσταγκραμ (@musacollectiongr).