Fast Fashion: Τι είναι τελικά η «γρήγορη μόδα» και πώς θα ψωνίσουμε πιο «ηθικά»
Credit: Vox Art Manequins/Instagram

Στον σημερινό κόσμο, η γρήγορη μόδα (fast fashion) μοιάζει με μια καταιγίδα που παρασέρνει τον κόσμο της μόδας προς μια πρόκληση που αφορά τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο. Σε αυτό το τρελό ταξίδι για περισσότερα, φτηνότερα και πιο… γρήγορα ρούχα, η ποιότητα έχει εισέλθει σε δεύτερη μοίρα και η περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και η φθηνή ανθρώπινη εργασία είναι πρώτη.

Άραγε αξίζει το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και ηθικό τίμημα που μας επιβάλλεται να πληρώσουμε για να έχουμε στις ντουλάπες μας τις τελευταίες τάσεις της μόδας, σε προνομιακές τιμές;

Τι είναι η «γρήγορη μόδα»

Η γρήγορη μόδα, ως έννοια, αναφέρεται στην πρακτική των εταιρειών να κατασκευάζουν και να παράγουν ρούχα και αξεσουάρ που ανταποκρίνονται άμεσα στις τρέχουσες τάσεις της μόδας, ακολουθώντας την πιο οικονομική και αποδοτική διαδικασία παραγωγής. Έχοντας ως στόχο αυτό, η ποιότητα και πολλές φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με την εργασία θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Αυτός ο υπερβολικός ρυθμός παραγωγής συνοδεύεται από μια σειρά ανησυχητικών επιπτώσεων που επισκιάζουν τη γοητεία της άμεσης ικανοποίησης.

Οι επιπτώσεις της «γρήγορης μόδας» στην οικονομία, στον πλανήτη, στον άνθρωπο

Η προσιτή και στιλάτη ένδυση μπορεί να φαίνεται σαν ένα θαύμα, αλλά έρχεται με υψηλό κόστος για την ανθρωπότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γρήγορη μόδα είναι ευρέως γνωστή για τις κακές εργασιακές πρακτικές και την έλλειψη ηθικής στην παραγωγή της. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ,

Οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα ρούχα που αγαπάμε αμείβονται με μεροκάματο που μπορεί να φτάνει και τα 1,58 δολάρια την ώρα.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν οι εταιρείες βγάζουν την παραγωγή σε χώρες και περιοχές με χαμηλά standars και νομικά πλαίσια.

Το κόστος όμως είναι ανυπολόγιστο και για το περιβάλλον σύμφωνα με μελέτες που έγιναν. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως…

  • Αν η βιομηχανία της μόδας συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή των ρούχων και επομένως των απορριμμάτων κατά 63% έως το 2030, σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρείας McKinsey.
  • Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment.
  • Περίπου 73% των ρούχων καταλήγουν σε χωματερές ή καταστρέφονται με κάποιον τρόπο, όπως αποκαλύπτει το Ellen MacArthur Foundation.
  • Η παραγωγή ρούχων χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ η επεξεργασία των υλικών με χημικές ουσίες έχει την τάση να μολύνει τα ύδατα και το περιβάλλον, σύμφωνα με μια έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις…

Τips για ηθικές αγορές

Αν λάβουμε υπόψιν όλα αυτά, θα καταλάβουμε πως δεν είναι αναγκαίο να είμαστε υποχείρια της γρήγορης μόδας. Υπάρχουν τρόποι να ψωνίζουμε πιο ηθικά και να στηρίζουμε τη βιωσιμότητα!

Κάντε έρευνα: Πριν από τις αγορές σας, ψάξτε για εταιρείες που υποστηρίζουν την ηθική παραγωγή, τις αειφόρους πρακτικές και τις δίκαιες αμοιβές στους εργαζομένους.

Φροντίστε την ντουλάπα σας: Κάντε έναν έλεγχο της ντουλάπας σας πριν κάνετε νέες αγορές. Σίγουρα θα βρείτε πολλά ρούχα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να συνδυαστούν με νέους τρόπους.

Προτιμήστε τα vintage: Η αναζήτηση σε μαγαζιά με vintage κομμάτια μπορεί να σας εξασφαλίσει μοναδικά ρούχα και να συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων.

Σκεφτείτε την αξία και την ποιότητα: Προτιμήστε λιγότερα, αλλά πιο ποιοτικά κομμάτια που μπορούν να κρατήσουν για περισσότερο χρόνο. Η ποιότητα και η διαχρονικότητα υπερτερεί πάντοτε της ποσότητας!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα