Μετά τον τοκετό, το σώμα μας βιώνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Μία από αυτές, που συχνά μας εκπλήσσει και μας ανησυχεί, είναι η απώλεια μαλλιών. Αν και είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, όλες μας θέλουμε να το αποτρέψουμε. Πάμε να δούμε όμως πότε ξεκινάει αυτή η διαδικασία και τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή.
Πότε ξεκινά η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό;
Η τριχόπτωση συνήθως κάνει την εμφάνισή της περίπου 2 έως 4 μήνες μετά τη γέννα. Κατά την εγκυμοσύνη, λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων, παρατηρούμε ότι τα μαλλιά μας γίνονται πιο πυκνά και λαμπερά. Αυτό συμβαίνει γιατί το οιστρογόνο παρατείνει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας, αποτρέποντας την πτώση των μαλλιών. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό, αρχίζει και η φάση της τριχόπτωσης.
Γιατί συμβαίνει;
Η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό, γνωστή και ως τελογενής εκροή, είναι αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των ορμονών. Η ξαφνική αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλεί την είσοδο πολλών τριχών ταυτόχρονα στη φάση ηρεμίας (τελογενής φάση) και στη συνέχεια στην πτώση τους.
Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε την απώλεια μαλλιών;
Παρόλο που η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό είναι συχνά αναπόφευκτη, υπάρχουν κάποια βήματα που την περιορίζουν και ενισχύουν την υγεία τους.
1. Σωστή διατροφή
Η καλή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β, η βιταμίνη C, η βιοτίνη και ο ψευδάργυρος. Οι τροφές αυτές τονώνουν τα τριχοθυλάκια και συμβάλλουν στην παραγωγή κερατίνης, της βασικής πρωτεΐνης που συνθέτει την τρίχα.
2. Ήπια φροντίδα των μαλλιών
Κατά την περίοδο αυτή, θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγουμε το έντονο βούρτσισμα και το σφίξιμο των μαλλιών. Ας επιλέξουμε απαλές χτένες και προϊόντα μαλλιών που δεν περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες. Τα συχνά θερμικά εργαλεία, όπως το πιστολάκι και το σίδερο ισιώματος, καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε με φειδώ.
3. Ενυδάτωση και σωστή περιποίηση
Είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε το τριχωτό της κεφαλής μας, καθώς το υγιές δέρμα συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Μάσκες μαλλιών με φυσικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας ή το καστορέλαιο, προάγουν την ενίσχυση των τριχών και την αποφυγή της ξηρότητας.
4. Διαχείριση του άγχους
Το άγχος μετά τον τοκετό μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, είτε μέσω χαλαρωτικών δραστηριοτήτων, είτε με σύντομες ασκήσεις διαλογισμού ή γιόγκα. Η ψυχική ευεξία επηρεάζει άμεσα και την υγεία των μαλλιών μας.
5. Πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής
Αν η διατροφή μας δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας, μπορούμε να προσθέσουμε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σίδηρο, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό μας.
6. Συζήτηση με τον ειδικό
Αν παρατηρήσουμε έντονη ή παρατεταμένη τριχόπτωση, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο ή τριχολόγο. Ο ειδικός θα μπορέσει να μας κατευθύνει σε πιο ειδικές θεραπείες, όπως θεραπείες ενδυνάμωσης ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Πότε να ανησυχήσουμε;
Παρόλο που η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι φυσιολογική, αν παρατηρήσουμε μεγάλες ποσότητες τριχών να πέφτουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι ένδειξη άλλου προβλήματος, όπως η έλλειψη σιδήρου ή προβλήματα θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή. Όλα τα άλλα περνούν με τον καιρό…