Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αυξημένη αναβλητικότητα, δηλαδή η τάση που παρουσιάζουμε συχνά να αναβάλλουμε για την επομένη πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα, συνδέεται άμεσα με την αυτοεκτίμηση μας, συνεπώς με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Αν τείνετε να μεταφέρεται – σχεδόν πάντα – για αύριο τις δουλειές που σας αναθέτει ο προϊστάμενος σας για σήμερα, τότε ίσως ήρθε ο καιρός να εξετάσετε την πίστη που δείχνετε στον εαυτό και τις ικανότητες σας.
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μερικά χρήσιμα tips που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την αρνητική αυτή συνήθεια και παράλληλα θα τονώσουν την αυτοεκτίμηση μας, αφού εφαρμόζοντας τα θα γίνουμε, αν όχι πρότυπα προγραμματισμού, σίγουρα αρκετά πιο συνεπής με τις καθημερινές μας εργασίες.
1. Μην ψάχνετε πάντα για κίνητρο. Ξεκινήστε μια δουλειά και όπως λέμε για το φαγητό ότι η όρεξη έρχεται τρώγοντας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα δείτε τη διάθεση σας να ανεβαίνει και τους στόχους σας να αποκαλύπτονται όσο θα βρίσκεστε εν δράσει.
2. Καταρτίστε ένα πλάνο. Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα βήματα και προκαθορισμένα ωράρια. Πότε θα ξεκινήσετε; Τι είναι το πρώτο που θα κάνετε; Δεν πειράζει αν αρχικά δεν γίνουν όλα όπως τα θέλατε, μπορείτε – αφού έχετε ολοκληρώσει την εργασία σας – να επιστρέψετε και να διορθώσετε ότι δεν σας ικανοποιεί.
3. Μοιράστε το έργο που έχετε να πραγματοποιήσετε σε μικρότερα πλάνα των 15 – 20 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο θα αργήσετε να κουραστείτε, θα αποφύγετε το άγχος και θα κρατήσετε το μυαλό σας καθαρό.
4. Σκεφτείτε θετικά! Αντί να επαναλαμβάνετε, «δεν έχω όρεξη να ασχοληθώ με αυτό» προτιμήστε το, «σήμερα αισθάνομαι γεμάτος/η ενέργεια, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρω».
5. Δημιουργήστε ένα ευχάριστο κλίμα στο γραφείο. Διακοσμήστε το χώρο σας με τις φωτογραφίες των αγαπημένων σας, πάρτε μαζί σας ένα μικρό γλαστράκι ή ένα ενθύμιο από κάποιες διακοπές και δεν θα αργήσετε να ανακαλύψετε ότι το στήριγμα που ψάχνετε για να συνεχίσετε, βρίσκονταν μπροστά στα μάτια σας.
6. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Μην περιμένετε να κάνετε θαύματα για να πείτε μπράβο στον εαυτό σας, κάθε μικρή η μεγαλύτερη προσπάθεια αξίζει επιβράβευση και αν δεν το κάνετε εσείς, ποιος θα το κάνει;
Διαβάστε επίσης: Τα 5+1 tips που θα βελτιώσουν τις σχέσεις μας με τους συναδέλφους μας