Κάνουμε refresh; 3 άντρες μάς εμπνέουν με τη διαύγεια του λόγου τους

Μιλήσαμε για το απαραίτητο, αγαπημένο και πολυπόθητο refresh της εποχής με τον Απόστολο Κουμαρίνο, τον Δημήτρη Κανέλλη και τον Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΜΑΡΙΝΟΣ

«Τα πράγματα είναι όπως είναι, η ερμηνεία που τους δίνουμε αλλάζει την οπτική τους».

Διδάσκει δημόσια ομιλία, διαβάζει βιβλία για τη ρητορική και την αυτοβελτίωση από τα 7 του, ενώ έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ως Πρωταθλητής Αυθόρμητου Λόγου. Αυτός είναι ο founder του theSPREAKERS.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και από τότε που θυμάται τον εαυτό του ζει για να επικοινωνεί. Ολοκληρώνοντας το MBA του στο Nottingham Business School συνίδρυσε δύο ρητορικούς ομίλους, διακρίθηκε ως Πρωταθλητής Αυθόρμητου Λόγου σε διαγωνισμό Δημόσιας Ομιλίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και έχει δώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 150 δημόσιες ομιλίες. Το 2018 ίδρυσε τους theSPEAKERS – τον πρώτο και πιο επιδραστικό χώρο προσωπικής ανάπτυξης, που εστιάζει στη δημόσια ομιλία στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι όλος δικός του…

“Συνδέω ανθρώπους και έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Διδάσκω επικοινωνία. Μαθαίνω σε όλους να στηρίζουν τον δημόσιο λόγο τους. Δημόσιοι ομιλητές είμαστε, άλλωστε, όλοι μας.”

“Εννοείται ότι μπορούμε να εξελίξουμε τον δημόσιο λόγο μας αν θέλουμε, να τον βελτιώσουμε και να τον καλυτερεύσουμε 100%, όση δυσκολία κι αν υπάρχει. Και υπάρχει, καθώς 3 στους 4 ανθρώπους στις δυτικές κοινωνίες έχουν γλωσσοφοβία, η οποία είναι μια κοινωνική φοβία και είναι απόλυτα φυσιολογική. Είναι μια φοβία που αναγνωρίζεται από την επιστήμη της Ψυχολογίας και σχετίζεται με τη διαμόρφωση της γνώμης άλλων ανθρώπων για εμάς και τα λεγόμενά μας. Και είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί. Πώς; Αν είχαμε υψοφοβία, δεν θα πηγαίναμε κατευθείαν στο 10ο όροφο για να σταθούμε στο μπαλκόνι, αλλά στον 1ο! Έτσι και για τη γλωσσοφοβία, για να την ξεπεράσουμε, κάνουμε μικρά βήματα για να βελτιωθούμε σιγά και σταθερά. Και εννοείται ότι η ανάπτυξη και η εξέλιξη δεν έχουν ηλικία”.

“Με τα χρόνια το μυαλό μας χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση. Ακριβώς για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε ενεργό, δυνατό και σε άριστη λειτουργία είναι απαραίτητο να μαθαίνουμε και να διαβάζουμε καινούργιες λέξεις. Έτσι κάνουμε και refresh στις ζωές μας. Φρεσκάρισμα, ανανέωση, τόνωση κι αναθεώρηση καθημερινά. Αυτό θέλουμε στις σχέσεις και στις στιγμές μας. Ετσι έρχεται η αναγέννηση. Ξέρω ότι πολλές φορές βουλιάζουμε και πέφτουμε σε ζητήματα της καθημερινότητας και αδυνατούμε να εκφραστούμε ή πολλές φορές εκφραζόμαστε είτε με το ίδιο λεξιλόγιο είτε μ’ ένα λεξιλόγιο που είναι πολύ φτωχό, με αποτέλεσμα να μη δίνουμε λάμψη στα πράγματα. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε μέσα από την καθημερινή επικοινωνία να εμπλουτίζουμε το λεκτικό μας. Και να μάθουμε να εκφραζόμαστε. Ενα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για να διατηρήσουμε την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας. Μας τρώνε όλα αυτά που τελικά δεν μπορούμε να εκφράσουμε, όλα αυτά που κρατάμε μέσα μας. Η ορθή και υγιής επικοινωνία βοηθάει σημαντικά στο να εκφραστούμε και να πούμε τόσο τα θετικά συναισθήματα, όσο και τα αρνητικά, γιατί κι αυτά χρειάζονται. Για το απαραίτητο refresh λοιπόν οφείλουμε να δυναμώνουμε και να ενισχύουμε τη στάση μας όταν επικοινωνούμε και συνδεόμαστε με τους γύρω μας, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο”.

“Υπάρχει ένα όμορφο τρικ που μπορεί να βοηθήσει. Να δούμε ποιες είναι οι λέξεις σε ένα γενικότερο επίπεδο που βοηθούν στο να νιώθουμε καλά. Όταν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “τραγικός”, που είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο, θα πιάσουμε μετά τον εαυτό μου να γκρινιάζει ευκολότερα. Τα πράγματα είναι όπως είναι, η ερμηνεία που τους δίνουμε αλλάζει την οπτική τους. Και η ψυχική μας υγεία αφορά την ερμηνεία των πραγμάτων κaι όχι τα πράγματα αυτά καθ’ αυτά. Αντί να πούμε “τραγικό”, μπορούμε να πούμε, “οκέι, δεν ήταν πολύ όμορφο”. Αντί να ενισχύουμε την αρνητικότητα των λεγόμενών μας, θα ήταν καλύτερο αν μπορούμε να ενισχύουμε την ουδετερότητα ή τη θετικότητά τους. Και χρησιμοποιώ την “ουδετερότητα” γιατί δεν θέλω να περάσω σε μια λογική του να βλέπουμε τα πάντα όλα θετικά. Να αναγνωρίζουμε το πραγματικό και ρεαλιστικό”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

«Το motto της εποχής είναι ένα: “Ολα είναι μάταια”!»

Δημιουργός των πιο περιζήτητων γκρουπ στο facebook στην Ελλάδα, creative technologist και πια συγγραφέας, ο 33χρονος γκουρού της ψηφιακής κουλτούρας δίνει ένα μικρό σκούντημα στα σχέδιά μας, έχοντας πλήρη επίγνωση της εποχής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στο τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ, εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως προγραμματιστής και μια μέρα έτσι απλά ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα και τον ψηφιακό κόσμο.

Πλέον, έχει τη δική του επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία. Μεταξύ άλλων, προσφέρει υπηρεσίες και δημιουργεί προϊόντα. Η αγαπημένη του φράση είναι το «Ολα είναι μάταια» –που έγινε και ο τίτλος του πρώτου του βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί από την Key Books– και ο ίδιος τη θεωρεί άμεσα συνδεδεμένη με τη λατινική φράση «Memento mori».

Κάθε γκρουπ του στο Facebook σημειώνει μεγάλη επιτυχία και προκαλεί πληθώρα γέλιων και συζητήσεων. «Η Ζωή στο Γραφείο», «Τμήμα Προσωπικού Δράματος», «Thank you, Next». Εργασιακά και σχεσικά είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του. Εχει πολλά να προτείνει για ένα ωραιότατο refresh.

“Ας αρχίσουν τα role models, influencers και media publishers, όλοι, μα όλοι να επικοινωνούν λίγο στον κόσμο ότι “it’s ok” γενικά, “its ok” να θέλετε να κάνετε refresh και “it’s ok” να σταματήσετε κάποια πράγματα για λίγο. Δεν είναι ανάγκη να είστε 27 ώρες online. Δεν έγινε και κάτι να χάσετε κάτι. Μπορείτε να πάρετε το FOMO (Fear Of Missing Out) και να το πετάξετε σ’ έναν κάδο απορριμμάτων.”

“Ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί: Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη, να δουλεύουμε για τους άλλους και καθόλου για τον εαυτό μας, πού μας πάει; Η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεφύγει λίγο τα πράγματα και δεν φταίει μόνο η τεχνολογία. Φταίει το ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση. Εκπαίδευση για την αυτοπειθαρχία μας. Κάπως έπρεπε να έχουμε μάθει να αποφεύγουμε τον εθισμό. Ηρθε και η καραντίνα και εκτινάχθηκε η ιστορία. Μέσα στην καραντίνα μάθαμε να λιώνουμε στα social και στο Netflix. Ο σκοπός έγινε συνήθεια και τώρα ψάχνουμε να βρούμε πώς να επιστρέψουμε. Ετσι, ο προβληματισμός και αυτές οι σκέψεις έγιναν βιβλίο. Ενα βιβλίο που περιέχει συμπεράσματα, ειδικά στις εργασιακές σχέσεις, και προσπαθεί να περάσει το mindset ότι μη βολευτείτε, οκέι η αγορά εργασίας είναι όπως είναι στην Ελλάδα, τα φαινόμενα τριγύρω δεν είναι ενθαρρυντικά: πόλεμος, ενέργεια, καύσιμα, πληθωρισμός κ.λπ., και να και μια πανδημία! Η νέα γενιά κάπου είναι χαμένη.”

“Προσέξτε τώρα. Είμαστε τρεις γενιές πάνω στον πλανήτη: οι boomers, οι millennials και οι Generation Z.”

“Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια γέφυρα επικοινωνίας αρκετά δυνατή μεταξύ millennials και boomers, δηλαδή εγώ μπορώ να συνεννοηθώ με τους γονείς μου. Οταν ήμουν μικρός δεν είχαμε ίντερνετ. Μπορώ να καταλάβω πώς ήταν η ζωή πριν, αλλά μπορώ να καταλάβω και πώς ήταν μετά. Μπορώ επίσης να καταλάβω τις δουλειές που έκαναν τότε και μπορώ να δω και με τι ασχολείται η Generation Z και γιατί. Το θέμα, όμως, είναι ότι η Generation Z δεν έχει κίνητρο και κάπου χάνει τη σύνδεση με τους άλλους, οπότε αυτή η γενιά για μένα είναι μια αποκομμένη γενιά, που ψάχνει να βρει role models και δεν τα βρίσκει και γυρνάει από την τηλεόραση στα social media και πιάνει τους influencers, οπότε τη μεγαλύτερη επιρροή στη γενιά αυτή την έχουν τα πρόσωπα του ίντερνετ γιατί μ’ αυτούς ταυτίζεται, γιατί αυτοί της λένε ότι αυτό που βλέπεις και σκέφτεσαι μπορώ να το δω κι εγώ, ενώ όλοι οι υπόλοιπο είναι σε άλλα μήκη κύματος. Οι millennials και οι boomers δεν τους παίρνουν στα σοβαρά. Ωστόσο, οι Generation Z είναι πιο εκπαιδευμένοι στο ίντερνετ. Αντε βρείτε άκρη…”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΝΤΙΝΙΩΤΗΣ

«Ο διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνετε παρατηρητής στα νοητικά σας δρώμενα».

Well-being mentor, ayurvedic lifestyle consultant, NLP master coach και διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος mindfulness, διαλογισμού και γιόγκα. Μα, πάνω απ’ όλα, είναι γνωστός για τη μοναδική του προσέγγιση, με την οποία καταφέρνει να μας εμπνέει.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες βοηθά τους ανθρώπους να εξελιχθούν και να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες. Είναι τέτοια η καθοδήγησή του που όσοι την ακολουθούν καταφέρνουν να χτίσουν ψυχική ανθεκτικότητα, να ακολουθήσουν αποτελεσματικές στρατηγικές επίτευξης στόχων, να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και παρακινημένοι και να εξελίσσονται σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η μέθοδός του είναι ολιστική. Συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές, όπως mindfulness και διαλογισμό, με πιο σύγχρονες τεχνικές, όπως νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP) με υπνοθεραπεία. Προσφέρει συνεδρίες coaching μεμονωμένα, σε εταιρείες και σε οργανισμούς, κάνει επίσης διαδραστικά workshops και σεμινάρια ευεξίας, ενώ μοιράζεται την εμπειρία και τις γνώσεις του μέσω podcast, άρθρων και βίντεο στο YouTube. Πριν τον αναζητήσετε (αν δεν τον ακολουθείτε ήδη), αφεθείτε στα όσα είπε στο InStyle για τις προθέσεις, τις μεθόδους και τις στρατηγικές του, προκειμένου να υπάρχει το refresh στις ζωές μας.

“Η θέση μου, που γίνεται και πρόθεσή σου, είναι να ξυπνάω το πρωί και να θέλω να κάνω κάτι, και όχι απλά να ξυπνάω γιατί άνοιξα τα μάτια μου. Μέσα από τη δική μου ενασχόληση, μελέτη και στοχασμό, μέσα από τις πλατφόρμες της δραστηριότητάς μου, που έχουν όλες φιλοσοφική βάση, θέλω να μοιράζομαι ιδέες και εργαλεία για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη – κυριολεκτικά μιλάω και όχι φιλοσοφικά.”

“Χρειάζεται να δίνουμε προσοχή στον τρόπο που εκφραζόμαστε. Η φραστική ικανότητα και η λογική έρχονται από μέσα, οπότε το μέσα που βγαίνει προς τα έξω είναι σημαντικό να φιλτράρεται, γιατί υπάρχει περίπτωση να λέμε τα παλιά και σήμερα. Και σήμερα είναι μια νέα μέρα, άρα η νέα μέρα θέλει ανανέωση. Δεν μπορούμε να παίζουμε ακριβώς τα χθεσινά (και μεταφορικά αυτό), αφού δεν έχουμε τον ίδιο κόσμο σήμερα…”

“Επίσης, είναι σημαντικό ο τρόπος που σκέφτεστε να δημιουργεί έδαφος για το επόμενο βήμα, πώς λέμε κλειστές και ανοιχτές ερωτήσεις; Τέτοιες να κάνετε. Αν ρωτήσετε “Αυτό σας άρεσε;” θα σας πουν ναι ή όχι. Αν όμως ρωτήσετε “Τι σας άρεσε συγκεκριμένα;” αυτό θα ανοίξει μια συζήτηση… Αρα, η λεκτική επικοινωνία μπορεί να δώσει το έδαφος για εξέλιξη. Το σύμπαν αυτό κάνει! Εξελίσσεται.”

“Ό,τι γίνεται είναι για να προχωρήσουμε μπροστά. Γι’ αυτό και πάρτε το refresh σας. Δείτε τη λέξη και τη σημασία της. Ανανέωση. Η πηγή της έχει μέσα “ανά”, όπως και η αναπνοή, και το νέο, ανα-νέω-ση. Κι αυτό που χρειάζεται να σκεφτούμε πίσω από την ανανέωση ως δύναμη είναι η επιθυμία για βελτίωση.”

“Να φέρνετε νέες επιλογές μπροστά στα μάτια σας, να κάνετε νέες συζητήσεις, να δοκιμάζετε νέα ακούσματα και να εστιάζετε σε νέες εικόνες. Ετσι θα κάνετε reset και refresh καθημερινά. Κάντε μια δήλωση στον εαυτό σας. Στοχαστείτε. Ειδικά σε στιγμές πίεσης. Διαλογιστείτε. Ο διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνετε παρατηρητής στα νοητικά σας δρώμενα. Και αλλάξτε τη γλώσσα σας και τις λέξεις που τοποθετείτε σε σειρά.”

To κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό InStyle.


Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα