Πορτοκάλι: Το φρούτο του φθινοπώρου – 11 οφέλη για την υγεία μας

Το πορτοκάλι είναι κατεξοχήν φθινοπωρινό φρούτο, το οποίο γευόμαστε και τον χειμώνα. Είναι από τα πιο δημοφιλή, όχι μόνο για την νόστιμη γεύση του αλλά και γιατί αποτελεί πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, τονώνει και προστατεύει τον οργανισμό. Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α και Β, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, ιώδιο και ψευδάργυρο.

Ο χυμός του είναι εξίσου τονωτικός καθώς το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε νερό. Ένα μεσαίο πορτοκάλι ισοδυναμεί περίπου με μισό φλιτζάνι νερό.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η συχνή κατανάλωση πορτοκαλιών ενισχύουν το ανοσοποιητικό του οργανισμού ενάντια στις ιώσεις, στη γρίπη, σε φλεγμονές και δερματικές μολύνσεις. Επίσης εμποδίζει την δημιουργία και εμφάνιση πέτρας στους νεφρούς.

Μείωση της χοληστερίνης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά μειώνουν την χοληστερόλη. Η πηκτίνη και η εσπεριδίνη επιβραδύνουν την απορρόφηση των λιπών από το σώμα. Επίσης, η εσπεριδίνη και το μαγνήσιο που περιέχει το πορτοκάλι μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πρόληψη κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Προλαμβάνει την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δρα κατά της αρθρίτιδας και του πόνου στους μύες και τις αρθρώσεις.

Προστασία της καρδιάς

Το κάλιο και το φυλλικό οξύ είναι δύο επιπλέον ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα πορτοκάλια. Το κάλιο υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και τις συσπάσεις των μυών και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Βοηθά την μνήμη, καταπολεμά την κατάθλιψη

Το φυλλικό οξύ υποστηρίζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και επαρκείς ποσότητες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την κατάθλιψη αλλά και από προβλήματα μνήμης. Βελτιώνουν τη διαύγεια και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Ανεβάζει» την ψυχική διάθεση

Ένα μεσαίο πορτοκάλι ισοδυναμεί περίπου με μισό φλυτζάνι νερό. Το νερό συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής διάθεσης και της ενέργειας, στη βελτίωση του κυκλοφορικού, στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των οργάνων αλλά και στην μεγιστοποίηση της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ένα μεσαίο πορτοκάλι προσφέρει περίπου τρία γραμμάρια ινών, το 12% του ημερήσιου στόχου. Η ίνα στα πορτοκάλια υποστηρίζει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, ενισχύει τα συναισθήματα της πληρότητας.

Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού

Σχεδόν δύο από τα τρία γραμμάρια ινών στο πορτοκάλι αποτελούν διαλυτές ίνες. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπει το εσωτερικό λίπος της κοιλιάς που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Ανακουφίζει από συμπτώματα δυσκοιλιότητας, αποτρέπει το έλκος στομάχου.

Ευεργετεί την στοματική κοιλότητα

Προστατεύει από περιοδοντικές νόσους. Αποτρέπει την δημιουργία φλεγμονών, ελκών καθώς και του έρπητα ζωστήρα.

Αναζωογονεί την επιδερμίδα

Το πορτοκάλι πλούσιο σε β-καροτίνη, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, αναζωογονεί την επιδερμίδα και επαναφέρει τη χαμένη της λάμψη, απομακρύνοντας την φωτογήρανση. Η βιταμίνη C βοηθά το δέρμα να επανέλθει και απομακρύνει τις πανάδες και τις δερματικές δυσχρωμίες που προέρχονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Προλαμβάνει ασθένειες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πορτοκάλι προλαμβάνει ασθένειες, όπως τον καρκίνο του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στόματος, του δέρματος, του εντέρου και του μαστού. Η κατανάλωση του, βοηθά επίσης στην πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας.

Τα άτομα τα οποία καταναλώνουν ένα πορτοκάλι την ημέρα, ακολουθώντας διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν 20% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα