Η Σήλια Ζιάκα πήγε στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό στο Ζάππειο και μας μιλάει για τη δράση, τις λάθος αντιλήψεις και τις επιλογές των νέων μαμάδων.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, το Ζάππειο όπως και κεντρικά σημεία άλλων 50 πόλεων στην Ελλάδα, γέμισε από μαμάδες με τα μωράκια τους, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τον θηλασμό.
Θα μπορούσε να ήταν μια ακόμα δράση η οποία κρύβει από πίσω κάποιον μεγάλο χορηγό ή φορέα, όμως δεν είναι έτσι. Στη χώρα μας, ο ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός γίνεται εδώ και 4 χρόνια και είναι μια πρωτοβουλία «απλών» γυναικών.
Όλα ξεκίνησαν από ένα forum όπου νέες μαμάδες βρίσκονταν για να συζητήσουν για τον θηλασμό και τις ανησυχίες τους. «Η αρχική ιδέα ήταν της Ελένης Μουστάκα από τη Θεσσαλονίκη και αποφασίσαμε να την κάνουμε πράξη μέσα σε μια εβδομάδα. Όταν θηλάζεις έχεις και ελεύθερα χέρια» ανέφερε στο Ladylike με χαμόγελο, η Σήλια Γιάκα από την ομάδα υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας Αττικής.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, πολλές τέτοιες ομάδες συγκροτήθηκαν, χωρίς κάποια κεντρική καθοδήγηση και σήμερα πια μιλάμε πια τοΠανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.
Κι αν η δράση μπορεί να παραπέμπει κυρίως στον δημόσιο θηλασμό, δεν είναι μόνο αυτό το βασικό θέμα. Δηλαδή, δεν έχει στόχο μόνο να αποδείξει ότι δεν είναι περίεργο μια μαμά να θηλάσει το μωράκι της δημόσια. Όπως μας είπε η κ. Γιάκα, αυτό που απασχολεί ευρύτερα είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από τον θηλασμό γενικά.
«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στον κόσμο για τον θηλασμό, η οποία μπορεί και να οφείλεται στο ότι μεγαλώνοντας δε βλέπουμε τόσο τέτοιες εικόνες, αλλά υπερισχύει το μπιμπερό» τονίζει η κ. Γιάκα. «Ακόμα και από το στενό περιβάλλον της γυναίκας μπορεί να υπάρχει προκατάληψη. Ο μπαμπάς ή η γιαγιά, για παράδειγμα, μπορούν να ασκούν έμμεσα ή άμεσα πίεση στη γυναίκα να σταματήσει να θηλάζει», υπογραμμίζει.
Είναι προφανές ότι όλες οι γυναίκες του Δικτύου αυτού, είναι υπέρμαχες του θηλασμού και κρίνουν ότι τα οφέλη του είναι πολλά.
«Δε μπαίνουμε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε τον θηλασμό ως κάτι καλύτερο από το μπιμπερό. Αυτό που λέμε είναι ότι ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό», αναφέρει η κ. Γιάκα.
Δεν είναι όμως αυτονόητο, ότι μια γυναίκα αν θέλει, μπορεί να θηλάσει χωρίς να αντιμετωπίσει εμπόδια. Ακόμα και στο μαιευτήριο, η διαδικασία μοιάζει περίπλοκη και ουσιαστικά οδηγεί σταδιακά στη διακοπή της, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της πρώτης σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Αρκετές μαμάδες, είναι αγανακτισμένες και από την τακτική που ακολουθούν μερικοί γιατροί. «Δίνουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, όμως το στήθος ακούει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης» σημειώνει η κ. Γιάκα προσθέτοντας ότι «εάν οι οδηγίες είναι αυστηρά βάση ρολογιού, μπορεί να μπλοκαριστεί η ομαλή αυτή σχέση μωρού- μαμάς και τότε το γάλα θα μειώνεται και η γυναίκα θα οδηγηθεί πολύ νωρίς στον αποθηλασμό».
Μιλώντας για αποθηλασμό, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει οι νέες μαμάδες να θηλάζουν αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο και μετά παράλληλα με τις τροφές, για 1 χρόνο και όσο επιθυμούν – μέχρι 4 χρόνια» υπενθυμίζει η κ. Γιάκα.
Φυσικά το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Μηλασμού και Μητρότητας, αποτελείται κυρίως από μαμάδες, οι οποίες μοιράζουν τις ώρες τους ανάμεσα σε δουλειά, μητρότητα και συζητήσεις σε forum.
Δε θεωρούν ότι οι όλοι οι γιατροί βρίσκονται «απέναντι» τους αλλά προτείνουν αν κάποια μαμά θέλει να μάθει για τον θηλασμό πολλά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κάνει λάθη, έχει την επιλογή είναι να εμπιστευτεί ένα σύμβουλο θηλασμού. Με κόστος που δε ξεπερνάει μια απλή επίσκεψη στον παιδίατρο, οι νέες ή μελλοντικές μαμάδες μπορούν να κλείσουν μια επίσκεψη με μια σύμβουλο θηλασμού της La Leche League και να μάθουν όλα εκείνα που θέλουν.
Μπορούν επίσης, να μπουν σε κάποια ομάδα του Δικτύου και να εκφράσουν ανοιχτά τις απορίες τους, αλλά και να συζητήσουν με τον γιατρό τους. Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού, άλλωστε, την οποία διατρέχουμε, μας υπενθυμίζει με τον πιο απλό τρόπο ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που αξίζει το χρόνο και την προσοχή μας. Μια φυσική πράξη στην οποία συμμετέχουν δύο και για την οποία τελικά θα πρέπει να αποφασίζει το ίδιο το στήθος.
Πηγή: www.ladylike.gr
Διαβάστε ακόμα:
Μητέρα μεταμορφώνει την 9χρονη κόρη της σε διάσημες ηρωίδες και τη φωτογραφίζει