Skin Facts: Είναι οι φακίδες στην πραγματικότητα βλάβη από τον ήλιο;
Πρόσωπο με φακίδες
Credit: Natascha.lindemann/Instagram

Μήπως τελικά οι φακίδες μπορεί να είναι και σημάδι καταστροφής από τις UV ακτίνες;

Ένα καλοκαιρινό στολίδι στο πρόσωπο που «γλυκαίνει» την εμφάνιση και που ενίοτε είναι τάση. Μάλιστα δεν είναι λίγες εκείνες που τις ζωγραφίζουν με διάφορες τεχνικές μακιγιάζ. Το ξέρατε όμως, ότι οι φακίδες, αν και ομορφαίνουν το δέρμα, μπορεί να είναι και σύμπτωμα των UV ακτίνων;

Τι είναι οι φακίδες;

Οι φακίδες είναι κηλίδες εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής μελανίνης. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV του ήλιου. Είναι συνήθως καφέ και εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές που ‘χτυπάει’ ο ήλιος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και οι ώμοι.

Τύποι φακίδων

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φακίδων:

Επιφανειακές φακίδες: Αυτές είναι οι πιο συνήθεις και τις εντοπίζουμε στην επιδερμίδα. Συνήθως είναι ελαφρώς σκούρες και ομοιόμορφες.

Φλεγμονώδεις φακίδες: Αυτές έχουν την τάση να είναι πιο μεγάλες και πιο σκούρες από τις επιφανειακές φακίδες και μπορεί να είναι ελαφρώς εκφυλιστικές.

Αιτίες των φακίδων

Οι φακίδες είναι συνήθως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. Η ακτινοβολία UV ενίοτε αυξάνει ανομοιόμορφα την παραγωγή μελανίνης σε κάποια σημεία, δημιουργώντας τις φακίδες.

Διαχείριση των φακίδων

Αν και οι περισσότερες φακίδες είναι αθώες από άποψη υγείας, είναι σημαντικό να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέγεθος, στο χρώμα ή στο σχήμα τους. Εάν δείτε οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να πάτε στον δερματολόγο σας για μια αξιολόγηση.

Προληπτικά μέτρα

Για να προστατεύσουμε το δέρμα μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νέων φακίδων, μπορούμε να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες ή μετά από κολύμπι ή εφίδρωση.
  2. Φοράμε καπέλο με γείσο και προφυλάσσουμε το πρόσωπό μας με μια ομπρέλα ή παραμένοντας σε ένα σκιερό μέρος.
  3. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες κορύφωσης της ακτινοβολίας (12 μ.μ. έως 4 μ.μ.).
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα