Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στο Instagram δύο σπάνιες φωτογραφίες του Δημήτρη Χορν με διαφορά 50 χρόνων. Βλέπουμε τον σπουδαίο ηθοποιό σε ηλικία 12 ετών και σε ηλικία 62 ετών.
Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:
“Ο Δημήτρης Χορν (αριστερά) το 1933 σε ηλικία 12 ετών, την χρονιά όπου συμμετέχει στην παράσταση του σχολείου “Βιολάντω” υποδυόμενος τον γελωτοποιό “Μπουμπουρίκο”, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους. Δεξιά, πενήντα ακριβώς χρόνια αργότερα, στην τελευταία του θεατρική εμφάνιση ως “Αρχιμάστορας Σόλνες” στο ομώνυμο έργο του Ίψεν σε μια συγκλονιστική ερμηνεία που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του. “Ηθοποιός από κούνια” με πατέρα τον θεατρικό συγγραφέα Παντελή Χορν και Νονά την σπουδαία Κυβέλη, βρίσκεται στην σκηνή από μωρό στην αγκαλιά της Νονάς του στο έργο του πατέρα του “Γειτόνισσες”.
Σε ηλικία τεσσάρων ετών είναι και πάλι δίπλα της ως ένα από τα παιδιά στην “Νόρα” του Ίψεν και δέκα χρόνια αργότερα εμφανίζεται στο πλάι της Μαρίκας Κοτοπούλη στο “Μαμά Κολιμπρί” του Μπατάιγ. Το 1937 εισάγεται στην δραματική σχολή του Εθνικού και σε ηλικία 23 ετών έχει ήδη συγκροτήσει τον δικό του θίασο. Για σαράντα ολόκληρα χρόνια εμφανίζεται σε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου με συναρπαστικές ερμηνείες οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του πραγματικού. Δεν εμφανίστηκε σε αρχαία τραγωδία καθώς όπως ο ίδιος χιουμοριστικά αναφέρει “δεν είχε αρκετό θράσος για να μπορεί να συνομιλεί με τον Αισχύλο”.
Αγάπησε και αγαπήθηκε σε μεγάλους και θυελλώδεις έρωτες, με γνωστότερη την σχέση του με την Έλλη Λαμπέτη και την δεύτερη σύζυγο και γυναίκα της ζωής του Άννα Γουλανδρή. “Ο κόσμος φοβάται να ερωτευτεί επειδή δεν θέλει να πονέσει” αναφέρει χαρακτηριστικά και πάντα χειμαρρώδης και αυθεντικός, κάθε δήλωσή του ξεκλειδώνει αλήθειες ζωής.
Το μεγαλείο του πηγάζει από τη μοναδική του ικανότητα να ενσαρκώνει ρόλους υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων με αυθεντικότητα και βάθος, προσδίδοντας στους ήρωες που ερμήνευε πνοή, ζωντάνια και αληθινά ανθρώπινη διάσταση. Ο “Ριχάρδος Β”, “Ιβάνωφ”, “Δον Ζουάν”, “Ερρίκος Δ”, “Τιμών ο Αθηναίος”, ο τρελός από την “Δωδέκατη νύχτα ” και πολλοί άλλοι μεγάλοι ρόλοι που σφράγισε με την ερμηνεία του στο ελληνικό θέατρο, δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί για να θαυμάσουν την τέχνη του ανεπανάληπτου αυτού θεατράνθρωπου και οι επόμενες γενιές”.