Το TIME τιμά έναν 15χρονο για τη συμβολή του στη δυνητική βοήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος Ο Heman Bekele βλέπει τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα των ανθρώπων από τότε που ήταν μικρό παιδί και μεγάλωνε στην Αιθιοπία. Παρατήρησε πολλούς ανθρώπους να εργάζονται στον ήλιο χωρίς να προστατεύουν το δέρμα τους, αναφέρει το TIME σε μια ιστορία που γιορτάζει τον έφηβο που ανακηρύχθηκε «Παιδί της Χρονιάς».
Χρόνια αργότερα, αφού η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ο 7χρονος Bekele πήρε ένα σετ χημείας για τα Χριστούγεννα που περιείχε υδροξείδιο του νατρίου. Τότε ήταν που άρχισε να μαθαίνει τη δύναμη των χημικών αντιδράσεων. Περίπου εκείνη την εποχή, άρχισε επίσης να σκέφτεται πιο κριτικά για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο στο ανθρώπινο σώμα.
«Όταν ήμουν νεότερος, δεν το σκεφτόμουν πολύ, αλλά όταν ήρθα στην Αμερική, συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι ο ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία, όταν εκτίθεσαι σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Bekele στο TIME.
Άρχισε να ενδιαφέρεται για την έρευνα γύρω από τον καρκίνο του δέρματος και τη θεραπεία του. «Είμαι πραγματικά παθιασμένος με την έρευνα για τον καρκίνο του δέρματος», δήλωσε στο περιοδικό. «Είτε πρόκειται για τη δική μου έρευνα, είτε για ό,τι συμβαίνει στον τομέα».
Τελικά έμαθε για το imiquimod, ένα φάρμακο που είχε ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος. Όταν χρησιμοποιείται σε μορφή κρέμας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταστροφή των όγκων.
Όμως ο Bekele σκέφτηκε τα πρώτα του χρόνια στην Αιθιοπία και αναρωτήθηκε αν υπήρχε τρόπος να χρησιμοποιηθεί το imiquimod για τη θεραπεία των πρώιμων σταδίων του καρκίνου του δέρματος και να γίνει πιο προσιτό σε άτομα διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών τάξεων.
«Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν σαπούνι και νερό για τον καθαρισμό. Έτσι, το σαπούνι θα ήταν μάλλον η καλύτερη επιλογή», δήλωσε ο Bekele σχετικά με τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να αναπτύξει ένα σαπούνι. Η μπάρα σαπουνιού θα κόστιζε στους ανθρώπους σημαντικά λιγότερο από την τρέχουσα τιμή των 40.000 δολαρίων της κρέμας.
Σε ένα βίντεο που συνόδευε το άρθρο του TIME και εξηγούσε πώς λειτουργεί το σαπούνι, ο Bekele εξήγησε ότι περιέχει νανοσωματίδια «φορτωμένα» με ιμικουιμόδη, γεγονός που συμβάλλει στη διασφάλιση ότι το φάρμακο παραμένει στο δέρμα σε «πολύ μοριακό επίπεδο» ακόμη και όταν το σαπούνι ξεπλένεται.
Η ιδέα του έχει προοπτικές σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, καθώς και τους κριτές του διαγωνισμού 2023 Young Scientist Challenge της εταιρείας 3M και της Discovery Education, οι οποίοι ανέδειξαν τον Bekele νικητή του και του απένειμαν 25.000 δολάρια.
Υπάρχουν ακόμη πολλά στάδια μέχρι το σαπούνι να εγκριθεί για να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, αλλά όταν ο Bekele δεν είναι στο σχολείο στο Woodson High School στο Fairfax County, Va., κάνει έρευνα στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.
Ο μοριακός βιολόγος Vito Rebecca προσκάλεσε τον Bekele να χρησιμοποιήσει το εργαστήριο ανά πάσα στιγμή και ο έφηβος αποδέχτηκε την προσφορά. Ο Rebecca, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Johns Hopkins, ενεργεί τώρα ως χορηγός του Bekele. Το δίδυμο έχει χρησιμοποιήσει ποντίκια στο εργαστήριο για να κάνει βασικές δοκιμές για το σαπούνι.
Σύμφωνα με το TIME, ο Bekele έχει δυνητικά περίπου μια δεκαετία μπροστά του μέχρι να εγκριθεί το σαπούνι ως θεραπεία για τον καρκίνο. Εν τω μεταξύ, το προωθεί σε παρουσιάσεις- όταν δηλαδή δεν παίζει στην μπάντα και δεν απολαμβάνει μια παρτίδα σκάκι.